Gratis voetbal kijken via livestreams? Daar moet je snel mee stoppen

Apps Jeroen Kraak 28 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

We zoeken allemaal wel eens naar een gratis livestream om voetbal te kijken. Toch brengt dat een hoop gevaren met zich mee.

We weten allemaal dat voetbal of Formule 1 kijken via een gratis livestream vaak illegaal is. Toch doen je het wel eens omdat je geen abonnement hebt op Ziggo Sport, of dat jouw ESPN-account niet in het buitenland werkt. Op internet zijn vrijwel alle wedstrijden gratis te vinden via shady websites, maar toch kun je dat maar beter laten.

Bijna alle gratis livestreams zitten vol rotzooi

Er is nu onderzoek gedaan door cybersecuritybedrijf Webroot (via Techradar) naar sport livestreams. Daaruit blijkt dat je een grote kans hebt om te maken te krijgen zaken als malware en phishing. Bijna alle livestream hebben daar last van. Webroot zegt dat 92 procent van de streams een of andere vorm van kwaadaardige content bezit.

Heb je dus afgelopen weekend naar Feyenoord-Vitesse of Ajax-AZ gekeken via een van de gratis livestreams? Dikke kans dat jij er mee te maken hebt gehad. Zo was er dit weekend een cryptocurrency scam die was ontworpen om bankgegevens binnen te hengelen.

Dit kan er gebeuren

In andere gevallen waren de geanalyseerde sites met livestreams uitgerust met software om de webbrowser te hacken, zoekresultaten te infecteren en controle te krijgen over pushmeldingen, zodat gebruikers te maken krijgen met kwaadaardige advertenties.

Natuurlijk proberen veel gebruikers hun kans om een virus te krijgen te verminderen. Hiervoor gebruiken ze een VPN-verbinding en antivirussoftware als ze livestreams kijken. Toch is dat niet voldoende volgens Webroot. Er zijn nog steeds veel risico’s. Zo zat de Bitcoin-oplichting volgens het bedrijf goed in elkaar, waardoor het makkelijk was om erop te klikken.

Wil je toch gewoon online voetbal kijken via livestreams? Gebruik dan de officiële site of app van aanbieders als Ziggo en ESPN. Dat kost natuurlijk wel geld, maar dan weet je zeker dat je niet te maken krijgt met gevaarlijke software en oplichtingspraktijken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen