Dit zijn de grootste verschillen tussen de nieuwe Macbook Air en Pro

Apple Jeroen Kraak 11 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

Apple presenteerde gisteren de nieuwe Macbook Air en Macbook Pro tijdens One More Thing. Echt veel verschil is er niet.

Gisteren kon je live kijken naar One More Thing, de derde presentatie van Apple in twee maanden tijd. Tijdens het evenement zagen we voor het eerst de nieuwe 13 inch MacBook Air en Macbook Pro. Veel verschil lijkt er echter niet te zijn.

Het gebeurt niet vaak dat Apple op dezelfde dag zowel een Macbook Pro en Macbook Air presenteert. Dat is in dit geval niet gek, aangezien Apple nu voor het eerst haar eigen processor maakt en deze niet meer aanschaft bij Intel. Toch maakt dit het wel makkelijker dan ooit om Macbook Air en Pro te vergelijken met elkaar.

Geen ventilator in de Macbook Air

Hoewel er 320 euro verschil tussen de twee instapmodellen zit, is het de vraag of dat bedrag voor jou persoonlijk echt het verschil waard is. Die lijken namelijk kleiner dan ooit. Zo hebben ze allebei dezelfde M1-processor en ook is het geheugen en de SSD identiek. Naast het design is het enige echt grote verschil de ventilator, die heeft de Pro wel en de Air niet.

Wel kan de processor beter renderen door de koeling door de ventilator. Hierdoor kan de snelheidspiek langer worden volgehouden. Ook heeft de Pro één GPU-core meer dan die van de goedkoopste Macbook Air. De duurdere Air heeft die extra core wel.

Macbook Air Apple Silicon
De nieuwe Macbook Air. (Afbeelding: Apple)

Beeld en geluid

Daarnaast zijn er wel een aantal kleine verschillen tussen de twee modellen. Zo is het scherm nagenoeg hetzelfde. Het verschilt alleen in het aantal nits. Die is 400 op de Air en 500 op de Pro, wat dus een wat helderder beeld geeft. Ook in de audio zijn er wat kleinere verschillen. Zo heeft de Pro wat meer dynamisch bereik en betere microfoons. Natuurlijk heeft de Pro ook een Touch Bar.

Afmetingen

Het meest ironische is misschien wel de afmetingen van de twee modellen. De Macbook Pro is zelfs 0,05 centimeter lager dan de Air. De breedte en diepte zijn wel allebei hetzelfde. De Air is wel 110 gram lichter, vermoedelijk door het missen van de ventilator.

Macbook Pro Apple Silicon
Onderweg aan de slag met de Macbook Pro. (Afbeelding: Apple)

Batterij

Wel is het voordeel van de Pro dat er een betere batterij inzit dan van de Air. Deze is 58,2 wattuur ten opzichte van 49,9 wattuur. Hierdoor gaat de Pro op een volle lading ongeveer twee uur langer mee. Ook krijg je bij de Pro een USB-C-lichtnetadapter van 61 W in plaats van de 30 W bij de Air.

De twee Macs kun je ook vergelijken op de site van Apple. Daar staan alle verschillen makkelijk naast elkaar. Vind jij het waard om 320 euro meer uit te geven aan de Macbook Pro?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen