Steam is het walhalla voor pc-games, maar hoe haal je er het meeste uit?

Pop-Culture Sabine Schults 19 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Wie denkt aan pc-gaming, komt al snel uit bij Steam. Het platform barst van de games, van rustige puzzelgames tot actievolle shooters. Met deze tips haal je nóg meer uit het walhalla voor pc-games.

Steam is kneiterpopulair, met recent maar liefst 33 miljoen gelijktijdig actieve gebruikers. De kans is klein dat je als pc-gamer niet met het platform in aanraking bent gekomen.

Haal meer uit je pc-games met Steam

Deze volgende tips & tricks komen dan ook vast goed van pas!

#1 Maak een verzameling aan binnen je bibliotheek

Als je al een aantal jaren gamet, is je Steam-bibliotheek mogelijk al flink gevuld met games. Als het inmiddels lastig wordt om het overzicht te houden, is het maken van een verzameling een goede oplossing. Je krijgt zo een goed beeld van onder meer de singleplayer-games in je lijst en de games die geïnstalleerd zijn op je pc.

Open Steam en klik op Bibliotheek. Klik vervolgens op het icoon met vier vierkantjes erin om naar je verzamelingen te gaan. Voeg een verzameling toe via Nieuwe verzameling maken. Geef ‘m een naam en kies een van de opties.

Bij een Gewone verzameling sleep je zelf alles naar de verzameling en bij een Dynamische verzameling gebruik je filters waarna de verzameling automatisch wordt gevuld als je nieuwe games koopt. Superhandig dus!

steam
(Afbeelding: Valve)

#2 Deel je bibliotheek met vrienden of familie

Sharing is caring, zo ook als het om games gaat. Steam biedt de optie om je gamebibliotheek te delen met vrienden en familieleden. Je kunt je spellen delen met maximaal vijf anderen. In totaal kunnen je games op maximaal 10 apparaten gespeeld worden.

Je stelt het delen van games in via de Steam-app op de pc. Zorg ervoor dat Steam Guard is ingeschakeld. Log eerst in op het platform op de pc van je vriend of familielid. Ga vervolgens naar Instellingen (Windows) of Voorkeuren (Mac) en klik op Gezin. Zorg dat Bibliotheek delen op deze computer toestaan is ingeschakeld. Vervolgens log je uit en laat je je vriend of familielid weer inloggen.

Je vriend of familielid kan nu jouw Steam-bibliotheek zien en uiteraard de games erin downloaden en spelen. Zit er een addertje onder het gras? Ja, het spelen van gedeelde games is helaas maar door één persoon tegelijk mogelijk (de eigenaar van de game heeft voorrang). Daarnaast zijn niet alle games beschikbaar om te delen.

#3 Voeg games toe die niet op Steam staan

Naast Steam bestaan er nog vele andere gamingplatformen, waardoor je soms moet zoeken waar je nu die ene game hebt gekocht. Gelukkig kun je ook games van andere platformen toevoegen aan Steam, zoals van Origin.

Steam is dé dienst voor gamers; maar wat is het?
(Afbeelding: Ella Don / Unsplash)

Open Steam en klik links onderin op Spel toevoegen. Kies vervolgens voor Niet-Steam-spel toevoegen. Vervolgens kun je uit de lijst de games selecteren om in je bibliotheek te plaatsen via Programma’s toevoegen. Als je op Spelen klikt, wordt automatisch het platform waarop de game gekocht is geopend.

Deze 4 tips & tricks voor je Steam Deck ken je nog niet

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen