Handleiding Apple II verkocht voor bijna 700K (en daar is een goede reden voor)

Gadgets Jelle van Es 23 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Wanneer het aankomt op de producten van Apple, dan betaal je daar vaak een flinke prijs voor. Dat geldt voor de nieuwste smartphones en tablets, maar dat is niks in vergelijking met wat men betaalt voor de oudere producten.

Deze keer is er een handleiding van de oude Apple II verkocht. En dan niet voor een paar tientjes, maar voor 787.484 dollar. Dat is omgerekend naar euro’s bijna 700.000 euro. Maar dat is niet zonder reden.

Handleiding Apple II voor bizar bedrag verkocht

De handleiding van de Apple II bestaat uit zo’n 196 pagina’s, waarbij volgens de veiling een aantal daarvan niet in zo’n goede staat verkeren. Dan vraag je je misschien af waarom er zoveel is uitgegeven voor een handleiding. Dat heeft alles te maken met een geschreven briefje aan de begin van de handleiding. Dat briefje is namelijk geschreven door mede-oprichter van Apple, Steve Jobs. Bekijk hieronder het briefje.

Apple II
Het bijschrift (Afbeelding: RR Auction)

Naast dat het is ondertekend door Steve Jobs, is het ook ondertekend door Mike Markkula, die de tweede CEO van het bedrijf werd en daarnaast ook één van de eerste grote investeerders was. Dat zorgt er voor dat het geheel zo prijzig is geworden. Op het briefje staat het volgende te lezen:

De handleiding is uiteindelijk gekocht door Jim Irsay, die de eigenaar is van het Amerikaanse NFL Team Indianapolis Colts. Hij gaat het toevoegen aan de zogenaamde Jim Irsay Collection, waar andere stukken met historische culturele impact zijn te vinden. Daarbij is hij erg blij dat hij dit kan toevoegen aan zijn collectie. Volgens Irsay is Jobs een persoon die de manier waarop mensen denken en zaken doen heeft veranderd. Daarom wilde hij zo graag dit stukje aan zijn verzameling toevoegen.

Het is echt

Nu zou het kunnen dat iemand willekeurig zo’n briefje in elkaar heeft geflanst, maar dat is nu niet het geval. De verkoper kan aantonen hoe hij er aan is gekomen en heeft nog de aankoopbon van de vader die de originele koper is. En zodoende is een mooi stukje geschiedenis op deze manier bewaard gebleven.

Apple bestaat 44 jaar: de 15 duurste producten die Cupertino ooit verkocht

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen