Programmeerfoutjes in website Apple oorzaak falende stream

Apple Jan David Hanrath 10 sep 2014
Leestijd: 1 minuut

Meestal gaat er bij ons wel iets mis bij het verslaan van een Apple Event, maar gisteren ging het goed fout bij Apple. Wereldwijd viel het eerste deel van de livestream weg, zat er een chinese dame doorheen te babbelen én moest de stream regelmatig herstart worden.

Wat was er aan de hand? Dan Rayburn, expert van StreamingMediaBlog.com zocht het uit en kwam tot de onthutsende conclusie dat de oorzaken van de problemen bij Apple zelf lagen.

In Apple’s liveblog onder de videospeler zat een onhandig stukje AJAX-code. Deze zorgde ervoor dat de pagina ongemerkt om de zoveel milliseconden ververst werd, zodat nieuwe blog-items op de pagina konden verschijnen. Een onbedoeld bijeffect was echter dat Akamai, het bedrijf dat Apple inhuurt om dit soort grootschalige events te distribueren over het internet, niet in staat was om de live-pagina van Apple te cachen. Het gevolg: veel meer pagina-verzoeken op de Apple-servers zelf, waardoor deze het niet meer konden bolwerken.

Ook een foutje in het gebruik van Amazon’s S3 cloudhosting infrastructuur zorgde voor een hogere belasting: de afbeeldingen in het live-blog werden gehost op S3 en niet op de Apple-servers zelf. Dit vond plaats vanuit één ‘bucket’ waardoor ook dit volgens Rayburn amper gecached kon worden.

Apple verzorgt zelf de encoding van hun streams. Dit betekent dat de Aziatische tolk die gedurende 27 minuten wereldwijd te horen was ook in Cupertino moest zitten. Tenslotte liet de planning die de eerste 5 minuten getoond werd op het testbeeld er ook geen twijfel over bestaan dat dit probleem in Cupertino lag. We vragen ons af hoeveel Apple-medewerkers door de bovengenoemde problemen niet meer op het werk hoeven te verschijnen…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen