Dit is wat de helft van de volwassen TikTok-gebruikers niet doet

Apps Sam Dille 27 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

We hoeven je vast niet uit te leggen dat vooral jongeren op TikTok te vinden zijn. Hoewel ook steeds meer volwassenen hun weg naar het platform vinden, is er één ding wat ze veel te weinig doen. Misschien moet daar eens verandering in komen.

Op TikTok heb je enorm veel mogelijkheden om creatieve content te maken. Miljoenen gebruikers posten regelmatig korte video’s zoals dansvideo’s, lip-syncs en comedy sketches. Het platform heeft genoeg te bieden om urenlang zoet mee te zijn.

Pew Research Center deed onderzoek naar het gedrag van volwassenen op TikTok. Het Amerikaanse bureau liet 2.745 volwassen gebruikers een enquête invullen. De kleine studie had een opmerkelijk resultaat. Veel volwassenen doen namelijk iets heel belangrijks niet op het platform.

Dit doen veel volwassen TikTok-gebruikers niet

Geloof het of niet: uit het onderzoek bleek dat 48 procent van de deelnemers nog nooit een video heeft gepost op het platform. In de feed van veel volwassen gebruikers staat dus helemaal niks. De meeste volwassenen gebruiken het platform toch vooral om naar filmpjes van anderen te loeren. De gemiddelde gebruiker werkt niet eens een bio bij.

De enquête laat ook zien dat steeds meer volwassenen gebruikmaken van TikTok als nieuwsbron. Het aantal Amerikaanse volwassenen dat nieuws van TikTok krijgt, is in de afgelopen drie jaar meer dan verviervoudigd tot 14 procent. Vooral onder jongvolwassenen is het gebruik van TikTok als nieuwsbron populair. Ongeveer 56 procent gebruikt het platform om nieuws te consumeren.

TikTok 2019
TikTok (Afbeelding: AFP)

Ook op andere social media kanalen?

Dat mensen alleen op TikTok zitten om content van andere accounts te bekijken, is minder vreemd dan je misschien denkt. Uit eerdere onderzoeken naar sociale media ontstond de ‘1%-regel’. De regel houdt in dat gemiddeld maar 1 procent van de mensen die sociale media gebruikt, daadwerkelijk iets post.

Hoewel dit concept een beetje verouderd is, is het nog steeds zo dat meer mensen online rondkijken dan zelf actief posten. Denk er maar eens over na, hoeveel van je vrienden bekijken YouTube-video’s en hoeveel van hen maken zelf filmpjes?

De onderzoekers hadden dus kunnen verwachten dat veel TikTok-gebruikers niet vaak posten. Toch zijn de cijfers heftiger dan bij andere platforms. Vergeleken met X, waarbij ongeveer de helft van de Amerikaanse volwassenen één tot vijf keer per maand post, vallen de cijfers van TikTok echt tegen.

@wantnl

iPhone 15 is stiekem een krachtige powerbank ⚡️#iphonetipsandtricks #iphone #iphonetips #apple #appletips #applehacks #iphone15 #iphone15plus #iphone15pro #iphone15promax #ios #smartphone #techtips #technieuws

♬ Stay The Night (NCS) – Oski

Er is ook iets positiefs voor TikTok

Uit de studie bleek ook dat leeftijd geen rol speelt bij de postgewoontes. Zowel mensen tussen de 18 en 34 jaar als mensen tussen de 35 en 49 jaar posten ongeveer evenveel (of weinig).

TikTok heeft gelukkig ook iets om blij mee te zijn. Het overgrote deel van de deelnemers, namelijk 85 procent, vindt hun For You-pagina interessant om naar te kijken. Dit betekent dat algoritmes in ieder geval goed hun werk doen.

Met deze TikTok-hacks haal je het meeste uit de app

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen