Horizon Forbidden West is het beste dat je PlayStation 5 biedt

Games Jelle van Es 14 feb 2022
Leestijd: 6 minuten

De PlayStation 5 is nu ruim een jaar op de markt. Omdat de spelcomputer beperkt beschikbaar is, komen ook nog veel games op de PlayStation 4. Horizon Forbidden West is zo’n titel. Toch komt de game op de nieuwste spelcomputer het beste tot zijn recht.

Horizon Forbidden West is het vervolg op Horizon Zero Dawn en wordt andermaal gemaakt door Guerrilla Games. Deze Amsterdamse studio lijkt zijn games telkens beter te maken. Ooit brak het door met de Killzone-reeks en met Zero Dawn had het een titel die tot de top 5 beste games voor de PlayStation 4 behoort. En dit vervolg is zonder twijfel het beste dat je op dit moment op de PlayStation 5 kan spelen.

In Horizon Forbidden West ga je andermaal aan de slag met Aloy. Zij is de hoop van de mensheid, in een wereld die eigenlijk al eens is vergaan. Qua verhaal gaat de game redelijk verder waar het gebleven is, maar zonder voorkennis is de game ook nog goed te spelen. Deze keer is er een soort van plaag die door de wereld gaat en op zijn weg de planten vernietigt. Daardoor is er de angst dat het voedsel op de planeet verdwijnt en men daardoor sterft. Aloy is op zoek naar antwoorden en die zorgt ervoor dat afreist naar het Westen. Daar krijgt ze langzaam maar zeker antwoorden op de vragen die ze heeft, terwijl er tegelijkertijd ook een hoop gevaren op haar weg liggen. Dit zijn daarbij de punten die deze game op de PlayStation 5 zo enorm goed maakt.

Horizon Forbidden West PlayStation 5 review

Prachtige wereld

Waar Horizon Zero Dawn het visitekaartje was voor 4K op de PlayStation 4 Pro, daar kun je van Horizon Forbidden West zeggen dat het een spektakel is om op de PlayStation 5 te beleven. De game ziet er waanzinnig goed uit. Als je op een hoog punt staat, dan kun je genieten van een prachtig uitzicht, waar je vaak in de verte al kan zien waar het gevaar zich bevindt. En als je even stil staat en een blik werpt op de details in de game, dan is het op dat gebied ook erg indrukwekkend. Zeker ook omdat de wereld waar je je in bevindt groot en divers is. Je gaat van de jungle naar woestijn, van de woeste zee naar de koude bergen. En overal waar je komt, kijk je je ogen uit.

Horizon Forbidden West PlayStation 5
Je kijkt je ogen uit (Afbeelding: Guerrilla Games)

Zo enorm veel te doen

En in die grote wereld is er dus echt heel erg veel te doen. Het hoofdverhaal van Horizon Foridden West op de PlayStation 5 is boeiend. En lang. Daarin is het zaak dat je op zoek gaat naar de oplossing voor het probleem waarmee je te maken hebt. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Je hebt echt tientallen uren verder voordat je aan het einde van dat verhaal komt. En het verveelt eigenlijk geen moment. Daar buiten zijn er ook nog een lading aan zijmissies. Maar die voelen nooit als simpele opvulling. Aan alles in de game zie je gewoon hoe goed het geheel is gemaakt. Elke seconde die je in deze game stopt, is er één die goed besteed is.

Heerlijk (Afbeelding: Guerrilla Games)

Gevechten met robot-wezens is zo goed uitgewerkt

Net als bij Horizon Zero Dawn krijg je Horizon Forbidden West te maken met de vele robotachtige-wezens die de wereld bevolken. De gevechten daarbij zijn bijna altijd leuk om te doen. Voorafgaand het gevecht is het handig om ze te scannen en op die manier te ontdekken waar de zwakke punten liggen en tegen wat voor soort element de vijanden zwak zijn. Daarna bepaal je hoe je wil gaan aanvallen. Ga je eerst vallen neerleggen of pak je je pijl-en-boog en ga je gelijk vuren? Met name de gevechten tegen de echt grote beesten in de game zijn enorm tof om te doen en geven een extra reden om van de game te genieten.

PlayStation 5, PS5, PS4, Gaming, Cyber Monday
Overal kun je knokken (Afbeelding: Guerrilla Games)

Constant jezelf willen verbeteren in Horizon Forbidden West

Verder ben je in Horizon Forbidden West constant bezig om jezelf te verbeteren. Het verslaan van vijanden zorgt bijvoorbeeld voor EXP, waarmee je in levels omhoog gaat. Daarmee kun je je vaardigheden verbeteren en nieuwe manieren om vijanden aan te vallen vrij te spelen. Ook ga je na het verslaan van een vijand altijd even de loot scoren, waarmee je je bestaande wapens of nieuwe aanschaft. Tevens krijg je in de game te maken met diverse beesten. Als je die afmaakt, dan kun je hun huiden gebruiken om ook weer upgrades vrij te spelen.

Horizon Forbidden West PlayStation 5
Je wil beter worden (Afbeelding: Guerrilla Games)

Platform-elementen zijn uitstekend

Wanneer het aankomt op de combat, dan is Horizon Forbidden West op de PlayStation 5 echt ijzersterk. Datzelfde mag gezegd worden over de platformelementen van de game. Want op dat gebied is de game ook om te smullen. De manier waarop Aloy de muren opklimt is soepel en leuk om te doen. Hetzelfde geldt voor het springen naar andere platformen of het gebruikmaken van jouw gadgets om bepaalde routes te openen. Daarnaast kan Aloy in dit nieuwe deel zwemmen. Aan het begin is dat funest omdat je maar voor een beperkte tijd zuurstof hebt. Gelukkig krijg je uiteindelijk iets van duikgear en kun je oneindig onder water blijven. En dan is het verkennen van de onderwaterwereld heel leuk om te ontdekken.

Lekker zwemmen (Afbeelding: Guerrilla Games)

Verhaal in vele lagen

Door het hoofdverhaal te volgen, krijg je al een heel goed beeld van wat Horizon Forbidden West je probeert te vertellen. Maar je kunt er nog veel dieper in duiken met de diverse notities die je onderweg tegenkomt. Deze kunnen tekst bevatten die je dan in je catalogus leest. Maar je hebt ook audiologs, die je meer duidelijkheid geven over wat er gebeurd is met de oude wereld. Dus als je echt los wil gaan, dan kun je zo enorm diep erin duiken en overal van smullen.

PlayStation 5 wordt uitstekend gebruikt in Horizon Forbidden West

Tot slot is het nog goed om te weten dat Horizon Forbidden West op zo’n beetje elk gebied fantastisch gebruikmaakt van de mogelijkheden die de PlayStation 5 biedt. Ten eerste heb je de laadtijden die echt bizar kort zijn. Op die manier is fast travel een kwestie van een paar tellen. Verder voel je met de DualSense-controller alle kleine dingen in de game. Denk daarbij aan het aanspannen van je boog of de trillende grond wanneer er een groot beest langsloopt. Ik heb de game tot slot nog gespeeld met de 3D Pulse headset gespeeld. En de 3D audio daarvan is zo enorm goed.

Feest op de PlayStation 5 (Afbeelding: Guerrilla Games)

Horizon Forbidden West is een must-have voor de PlayStation 5. Het is echt een feest om te spelen en alles is gewoon goed. De game is vanaf 18 februari verkrijgbaar en hier te scoren. Wil je meer lezen over gaming? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Met dit trucje tik je Horizon Forbidden West goedkoper op de kop

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen