Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Films & Series 4 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

House of the Dragon haalt met nieuwe aflevering gefrustreerde fans op de hals

We weten dat House of the Dragon, als onderdeel van Game of Thrones, soms een donkere serie kan zijn. Maar dat dit dan letterlijk gebeurt, hadden we niet zo één-twee-drie verwacht. Maar maandag gebeurde het toch, waardoor veel kijkers hun frustratie gingen uiten op verschillende sociale media.

En één van die sociale media is, hoe kan het ook anders, Twitter. Dat medium is ontzettend toegankelijk, waardoor een tweet zo geplaatst is. Daarom verschenen afgelopen maandag flink wat klachten over die veel te donkere scènes in de meest recente aflevering van de HBO Max-serie. Sommige mensen zagen bijna niets.

House of the Dragon: iets té donker, misschien?

De zevende aflevering van House of the Dragon werd geregisseerd door Miguel Sapochnik. Dezelfde persoon was ook al verantwoordelijk voor een andere donkere aflevering in Game of Thrones. Toen lieten ook veel mensen van zich horen op sociale media: niemand kon toen echt zien wat er destijds gebeurde.

Destijds was daar ook veel om te doen. En nu zien we hetzelfde verweer verschijnen als in 2019: dit was een creatief besluit. Een besluit dat ervoor zorgde dat kijkers gingen twijfelen aan de instellingen van hun televisie. En hoewel dat niet hét probleem is, zijn die instellingen wel een deel van het probleem, helaas.

Wat is er aan de hand?

Wanneer serieproducenten afleveringen editten, dan doen ze dat op perfect gekalibreerde referentieschermen met een veel groter bereik. Daardoor bevatten donkere scènes veel meer detail tijdens het bewerken. Kijken ze achteraf dan niet op een ‘normale tv’ wat het effect is? Ja hoor, dan doen ze wel, maar er zit een adder onder het gras.

Hoewel die tv meer lijkt op wat een gemiddelde consument in zijn of haar huis heeft staan, is deze tv ook perfect afgesteld. Plus: de omgeving waarin de makers werken is waarschijnlijk een stuk donkerder dan jouw woonkamer. En dan hebben we het nog niet eens over de videocompressie gehad; die vindt namelijk altijd plaats wanneer je content streamt naar je eigen tv of mediaspeler.

Kortom: op veel dingen heb je geen invloed; al kun je natuurlijk wel altijd gewoon even de gordijnen dichtdoen.

Lord of the Rings vs House of the Dragon: welke moet je kijken?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Twitter

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!