Lord of the Rings vs House of the Dragon: welke moet je kijken?

Films & Series Jeroen Kraak 16 sep 2022
Leestijd: 4 minuten

De afgelopen weken zijn twee van de grootste series van het jaar gelanceerd. We hebben het natuurlijk over House of the Dragon en Lord of the Rings: The Rings of Power. Maar welke van de twee past nou beter bij jou? WANT-redacteur Jeroen Kraak heeft ze allebei gezien en vertelt je de verschillen.

Het is voor mij als serie- en fantasy-liefhebber deze maanden genieten. Eerst kregen we met House of the Dragon eindelijk een nieuwe serie die zich afspeelt in de Game of Thrones-wereld en nu is ook Lord of the Rings: The Rings of Power onderweg. Twee series die ontzettend op elkaar lijken, maar toch ook verschillend zijn.

House of the Dragon vs Lord of the Rings

De vijfde aflevering van House of the Dragon komt maandag live op HBO Max, terwijl Lord of the Rings morgen met de vierde aflevering krijgt op Amazon Prime Video. Het is dus misschien nog wel wat te vroeg om conclusies te trekken, maar we hebben nu wel een redelijk goede indruk van wat we van de twee titels kunnen verwachten.

Scores van publiek en recensenten

Het zijn natuurlijk allebei fantasy-series die voortkomen uit een succesvolle franchise. Toch geven ze allebei een compleet ander gevoel. Als we op het publiek moeten afgaan is House of the Dragon de grote winnaar. Het scoort een 8,8 op IMDb, terwijl Lord of the Rings: The Rings of Power het moet doen met een 6,9.

Toch is die vergelijking niet helemaal eerlijk, omdat daartussen een hoop gefrustreerde Lord of the Rings-fans zitten. Zij zijn het er niet mee eens dat de serie afwijkt van de boeken van Tolkien en dus geven zij de titel massaal een 1. In totaal is dit 23,5 procent van de recensies.

Kijken we naar Rotten Tomatoes, dan zien we daar heel andere beoordelingen. House of the Dragon heeft 85 procent te pakken bij de recensenten, terwijl Lord of the Rings het met een procentje minder moet doen. De recensenten vinden beide series dus aan elkaar gewaagd.

Voor mijzelf zaten de series ook heel dicht bij elkaar. In de review die ik schreef kreeg House of the Dragon een 7,5 terwijl ik Lord of the Rings een 8 gaf. Daarbij moet ik wel opmerken dat ik van beide series niet alle afleveringen kon zien. Bij House of the Dragon waren dat er zes terwijl het bij The Rings of Power beperkt bleef tot twee.

House of the Dragon

Laat ik eerst beginnen met House of the Dragon. De Game of Thrones-opvolger gaat op de oude voet verder, maar dan iets meer gelimiteerd. Met alle verschillende gebieden was Game of Thrones natuurlijk ontzettend groots, terwijl House of the Dragon compleet is gericht op de familie Targaryen. Het is dus iets makkelijker te volgen, maar de politieke spelletjes zijn er dan ook niet minder om.

Ook vinden de makers het niet erg om af en toe flink te choqueren met bloederige scènes. Toch zie je tot nu toe niet echt heel veel grote veldslagen en blijft het wat meer gericht op het gekonkel eromheen.

Lord of the Rings: The Rings of Power

Lord of the Rings: The Rings of Power is dan veel grootser qua opzet en heeft net zoals Game of Thrones meerdere gebieden en verhalen die door elkaar heenlopen. Het kan dan soms weer wat moeilijker zijn om te volgen. Vooral omdat de eerste aflevering razendsnel de geschiedenis erdoorheen jast.

Lord of the Rings The Rings of Power Amazon
Orc, orc, orc, soep eet je met een… (Afbeelding: Amazon/Ben Rothstein)

Daarna gaat het echter een stuk langzamer en dat heeft ook een reden. Amazon liet vooraf al weten dat het vijf seizoenen van de serie wil. De makers kunnen dan ook wat langzamer bouwen naar het einde toe. Daardoor zijn de eerste twee seizoenen direct achter elkaar opgenomen.

Lord of the Rings: The Rings of Power heeft bovendien een wat lagere minimum leeftijdsindicatie van 13+. Het is dus weer net wat minder bloederig en grover. Je zou het iets meer sprookjesachtig kunnen noemen.

Welke moet je kiezen?

Daar komt dan meteen ook een ander verschil naar boven. De sfeer is net even wat anders. Lord of the Rings: The Rings of Power is soms wat meer een mystieke ervaring, terwijl House of The Dragon echt veel rauwer is. Natuurlijk zit er ook verschil in de mythische wezens. Bij de een heb je te maken met draken, terwijl de ander het doet met hele legers bestaande uit orcs.

Netflix-concurrent HBO Max kijkt naar opmerkelijke overname
House of the Dragon komt eraan! (Afbeelding: HBO Max)

Fantasyliefhebbers gaan beide waarderen om hun unieke stijl. Heb je echt wat minder met fantasiewezens, maar wil je toch wat proberen, dan kom je waarschijnlijk bij House of the Dragon terecht. Het politieke gekonkel is heerlijk om te volgen en staat wat meer los van de setting.

Wil je meer verdwalen in een nieuwe wereld en wil je het wat minder bloederig? Dan is Lord of the Rings: The Rings of Power voor jou de beste keuze. Het ademt wel de sfeer van de eerdere films, maar is toch net iets anders qua verhaal. Toch is ze allebei kijken het beste!

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen