Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Smartphones 31 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Huawei verscheepte het afgelopen jaar 81 procent minder smartphones

In 2019 stond Huawei nog op de tweede plek als het gaat om het aantal verscheepte smartphones, maar dat succes is inmiddels verdampt. Dat komt natuurlijk vanwege de handelsban die oud-president Donald Trump destijds oplegde. Daardoor kon de Chinese fabrikant geen zaken meer doen met Amerikaanse partijen.

Door de ban kreeg Huawei geen toegang meer tot belangrijke diensten, zoals die van Google. Niet zo belangrijk in China, maar in andere delen van de wereld hadden de smartphones van het bedrijf wel altijd toegang tot apps als Google Zoeken en meer. Bovendien kreeg het bedrijf ook geen processors meer, zoals van Qualcomm.

Huawei zakt steeds verder weg

Kortom, Huawei zit in zwaar weer als het om de wereldwijde markt gaat. In 2020 stond het bedrijf nog op de derde plek. En hoe zit dat voor 2021? Nou, het aantal wereldwijd verscheepte smartphones daalde met maar liefst 81,6 procent, naar 35 miljoen units. Het totale marktaandeel bedraagt slechts drie procent.

Huawei P50 Pro
De Huawei P50 Pro (Afbeelding: Waqar Kahn)

Door de gebeurtenissen moest Huawei de dochteronderneming Honor noodgedwongen verkopen. Die toko heeft gelukkig nog wel toegang tot allerlei Amerikaanse partijen, waardoor het werk daar gewoon doorgaat. Honor staat één positie boven Huawei op de markt, met bijna veertig miljoen verscheepte smartphones.

Cijfers van concurrenten

Uit dezelfde cijfers blijkt dat Samsung zijn voorsprong op Apple ziet verkleinen. Zo verscheepte het Zuid-Koreaanse bedrijf “nog maar” 35,3 miljoen smartphones meer in 2021 dan Apple, terwijl dat voorheen 51,9 miljoen was. Samsung verscheepte 271,5 toestellen, wat een stijging is van nog net geen zes procent.

Apple liet een stijging zien van 15,6 procent. Ondertussen staat Xiaomi volgens deze cijfers op de derde plek wereldwijd, met 190,2 miljoen verscheepte smartphones. Dat is een stijging van 28 procent ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar. Daardoor heeft dat bedrijf veertien procent van de markt in handen. Vivo en Oppo sluiten de top vijf af met een marktaandeel van allebei tien procent.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Omdia

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!