Spotify pakt het na Neil Young vs Joe Rogan anders aan met podcasts

Apps Wesley Akkerman 31 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

In een reactie op de commotie omtrent het vertrek van Neil Young en Joni Mitchell, laat Spotify-CEO Daniel Ek weten wat de plannen nu zijn voor podcasts. De muziekcatalogi van beide muzikanten is inmiddels niet meer beschikbaar op de populaire streamingdienst. Maar dat is niet waar Ek nu precies op reageert.

Young en Mitchell willen niet dat hun muziek op hetzelfde platform staat waar ook misinformatie over covid-19 op verspreid wordt. Die misinformatie komt voor in podcasts, zoals die van Joe Rogan. Daniel Ek, de Spotify-CEO, laat in een reactie weten wat nu de plannen zijn voor podcasts die gevoelige onderwerpen behandelen.

Spotify-CEO reageert

Zo is nu duidelijk dat Spotify extra informatie gaat aanbieden over onderwerpen als covid-19. Wanneer een podcastaflevering, van wie dan ook, het over covid-19 heeft, dan krijgen luisteraars informatie te zien over de feiten. Wanneer luisteraars op de info klikken, dan verwijst de app hen door naar een informatiehub.

Spotify logo
De dienst (Afbeelding: Lionel Bonaventure / AFP)

Zo is er een hub beschikbaar over covid-19. Via die hub krijg je toegang tot wetenschappelijke feiten die up-to-date zijn. Bovendien staan er links naar externe, betrouwbare bronnen. In Nederland valt het aanbod nog een beetje tegen, maar het is wel goed om te zien dat Spotify hier werk van maakt en de kritiek serieus neemt. Wellicht dat het bedrijf de informatie de komende tijd nog uitbreidt.

Regels van het platform

Verder is het zo dat Spotify voor het eerst een boekje opendoet over de regels van het platform. Zodoende kan iedereen lezen wat wel en niet toegestaan is op de streamingdienst. Zo mag je als podcastmaker geen informatie delen die misleidend of offline schadelijk is. Zo mag je niet roepen dat covid-19 een hoax is en mag je mensen ook niet pushen naar groepsimmuniteit (waardoor ze beschikbare vaccins bewust niet nemen).

Naast Neil Young en Yoni Mitchell, heeft ook Nils Lofgren zijn muziek teruggetrokken van Spotify. De band Belly heeft zijn profielfoto op het platform aangepast naar DELETE SPOTIFY. Dat is voorlopig het enige dat de band kan doen, omdat die nog contractuele verplichtingen heeft met het bedrijf.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Spotify

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen