Photoshop te duur? Deze (gratis) alternatieven zijn de moeite waard!

Apps Mark Hofman 31 jan 2022
Leestijd: 4 minuten

De kans dat de naam Adobe Photoshop je iets zegt is ongelofelijk groot. Het is namelijk een van de populairste en beste tools voor het bewerken van foto’s. Mag ook wel, want goedkoop is het niet. Daarom is het zeker niet verkeerd om ook eens aandacht te schenken aan wat alternatieven.

Voor de een is de prijs van Adobe Photoshop niets bijzonders, voor de ander misschien een obstakel om aan de slag te gaan met fotobewerking. Daarom is het goed om ook verder te kijken. Er zijn namelijk genoeg alternatieven op de markt.

Photoshop, maar dan anders

Maar welke alternatieven moet je nu precies hebben? Welk programma heeft de gebruiksvriendelijkheid en kwaliteit van Adobe Photoshop, maar voor een lagere prijs? Om heel eerlijk te zijn: weinig.

Natuurlijk zijn er heel veel programma’s die voor weinig geld ontzettend goed hun werk weten te doen. Sterker nog: er zijn heel veel gratis programma’s waar jij een heel eind mee komt. Maar exact een zelfde programma ga je, in ieder geval gratis of voor een veel lagere prijs, niet vinden.

Geeft niet, want met de onderstaande vijf programma’s kom jij ook uitstekend uit de voeten.

Photoshop Alternatief
Bewerken van foto’s (Afbeelding: João Silas)

#1 GIMP: het beste alternatief voor Photoshop

Er is bijna geen twijfel over mogelijk GIMP is de absolute topper in deze lijst. Het programma zit vol met tools die je ook in premium programma’s tegenkomt. En het mooie is: er komt op bijna dagelijkse basis nieuwe functionaliteiten bij. En dat voor de prijs van welgeteld nul euro. Ook wel beter bekend als: helemaal gratis! 

De toolkit van GIMP is indrukwekkend. Je hebt de mogelijkheid om lagen, masks, curves en levels te gebruiken. Je kan fouten snel terugroepen en je prachtige toepassingen in een zo hoog mogelijke kwaliteit opslaan. GIMP is een open source programma en de community heeft er, door middel van plugins, een waar pareltje van gemaakt.

Ashampoo Photo Optimizer 2019

Ashampoo Photo Optimizer 2019 is een programma voor de mensen die een hoop foto’s in korte tijd moeten bewerken. Het is wat dat betreft gewoon de perfecte tool voor jou! De interface ziet er gelikt uit en het programma doet gewoon uitstekend zijn werk.

Importeer je foto’s, selecteer er meerdere tegelijkertijd en bewerk ze met een handomdraai. En een handomdraai is in dit geval één simpele klik. Het programma beschikt namelijk over een one-click optimalisatie tool die het heft in eigen hand neemt. Erg handig voor mensen die snel hun zaken geregeld willen hebben.

Het enige nadeel van dit programma is dat de one-click tool, dat het programma zo uniek maakt, wel een hit or miss is. In Nederlandse termen betekent dit dat je foto’s er al snel fantastisch uitkomen of compleet falen. Het lijntje is vrij dun.

Maar goed, je kan niet alles hebben. Dit Photoshop alternatief is gratis te gebruiken, maar er is wel een premiumversie beschikbaar. Hier krijg je als gebruiker toegang tot een aardig arsenaal aan geoptimaliseerde tools.

Photoshop Alternatief
Bob bewerkt graag foto’s. Ze noemen hem PhotoBob (Afbeelding: Joseph Pearson)

#2 Fotor

Fotor is ook zo’n alternatief op Photoshop dat gericht is op snelheid. Wie op zoek is naar specifieke premium aanpassingen (zoals het rechttrekken van specifieke gebieden, die heeft pech. Maar als jij zoekt naar een programma om snel je foto’s te bewerken, dan is het dikke bonus.

Dit alternatief op Photoshop beschikt over een aantal high-end filters die je foto’s van een strak, nieuw, uiterlijk voorzien. Met de tilt-shift tool maak je achtergronden wazig, pas je kleuren aan en regel je het contrast. Kortom: geen rocketscience, maar wel degelijk handig om te gebruiken.

Kosten: nul komma nul euro. Lekker toch?

#3 Pixlr X

Er zijn vast een aantal mensen die Pixlr Editor kennen. Het programma behoorde een aantal jaar tot een van de meest populaire, gratis, photoshop-alternatieven. De aanname dat Pixlr X succesvol wordt, is daarom aanzienlijk aanwezig. Het is namelijk de opvolger van het populaire programma.

Dit keer is het programma gemaakt op basis van HTML 5, wat ervoor zorgt dat hij in modernere browsers te gebruiken is. Daarbij is ook het design van het programma aanzienlijk verbeterd. Het ziet er strakker en overzichtelijker uit. Het doet ons zelfs een beetje denken aan Photoshop Express. Daarbij heb jij als gebruiker ook keuzen om verschillende kleuren te hanteren voor de interface van het programma.

Met Pixlr X is het mogelijk om kleuren aan te passen, foto’s scherpen of waziger te maken, effecten toe te voegen en kan je meerdere foto’s samenvoegen. Daarbij is er ook de mogelijkheid om gebruik te maken van lagen. Iets dat je niet in alle gratis Photoshop-alternatieven tegenkomt.

Photoshop Alternatief
Meneer doet even een foto bewerken (Afbeelding: Kal Visuals)

#4 Adobe Photoshop Express Editor

In bovenstaande suggestie kwam hij al eventjes voorbij: Photoshop Express. Het programma van Adobe biedt je een simpelere Photoshop ervaring in je browser. Uiteraard gewapend met tools en functionaliteiten die gebaseerd zijn op het originele Photoshop.

Wie deze app voor het eerst opent zal direct zien dat het gaat om een minder uitgebreide versie. Maar de tools die je tegen komt zullen je zonder twijfel bekend voorkomen. Het programma is gratis te gebruiken, maar dan kan je wel alleen met JPEG-bestanden aan de slag gaan die maximaal een grootte hebben van 16MB.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen