Huawei blijft opvallend stil over nieuwe high-end smartphone

Smartphones Jeroen Kraak 26 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Huawei lijkt tegenwoordig een paria op het gebied van smartphones. Desondanks gaat de Chinese maker gewoon door met het ontwikkelen van telefoons. Over de nieuwste, de Mate 60 Pro, blijft het echter zeer stil. Waarom?

Huawei is nog steeds een ontzettend groot merk in China, maar in Europa is het in de ban gedaan. Je kunt de toestellen wel kopen, alleen draaien ze niet op Android.

@wantnl

USB-C voor je iPhone, maar wel The Apple Way 😅 #iphone15 #iphone15pro #iphone15plus #iphone15pluspink #iphone15promax #apple

♬ original sound – WANT – WANT

Hoe zit het met de nieuwe high-end smartphone van Huawei?

Dat heeft alles te maken met de Verenigde Staten. Die hebben sancties tegen het bedrijf gericht waardoor Google geen Android mag leveren aan de telefoonmaker. Daardoor hebben de Chinezen hun eigen besturingssysteem gebouwd. Het enige nadeel is dat veel bedrijven geen apps leveren aan de app-winkel van Huawei.

Desondanks maakt het bedrijf nog steeds flinke smartphones die het ook in Europa probeert te slijten. De nieuwste is de Huawei Mate 60 Pro, die het bedrijf stilletjes in China heeft gelanceerd, maar hier helemaal geen aandacht aan geeft.

Het is tot nu toe opvallend dat het bedrijf niets zegt over de telefoon. Die verbazing komt omdat Huawei gisteren een evenement hield van twee uur lang met allerlei informatie over grote producten die eraan komen deze herfst, waaronder een nieuwe elektrische auto. Over het nieuwe vlaggenschip werd echter helemaal niets gezegd.

Een groot mysterie

Bij de Huawei Mate 60 Pro wordt vooral gekeken naar de chip in het toestel. Deze heeft een geavanceerde 7 nm-chip en dat is bijzonder, aangezien het bedrijf hiervoor de machines van ASML nodig heeft. Het Nederlandse bedrijf mag door de sancties niet aan Huawei leveren.

Huawei blijft opvallend stil over nieuwe high-end smartphone
De Mate 60 Pro. (Afbeelding: Huawei)

De grote vraag is hoe het bedrijf toch de 5G-chip heeft kunnen maken, of een manier heeft gevonden om sancties te omzeilen. Als China nu ook zelf high-end chips kan ontwikkelen, wordt het minder afhankelijk van het westen. Wellicht dat Huawei zich daarom vrij stil houdt.

Huawei was lange tijd de op één na grootste producent van smartphones in de wereld, maar door de sancties is het die positie kwijtgeraakt. Het moest zelfs dochteronderneming Honor van de hand doen. Toch weet het in China nu weer de weg omhoog te vinden. Het marktaandeel in China is gestegen van 6,9 procent naar 11,3 procent.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen