[REVIEW] Huawei Mate 30 Pro: fantastische hardware wordt in de steek gelaten

Smartphones Dominick Vietor 20 mrt 2020
Leestijd: 5 minuten

Een prachtig ontwerp, een heerlijke camera en een mooi scherm. De Huawei Mate 30 Pro behoort met zijn hardware absoluut tot de top van de smartphonemarkt, ondanks het feit dat hij al wat ouder is. Softwarematig ligt dat verhaal een beetje anders, zoals je in een eerdere review kon lezen. Is de Huawei Mate 30 Pro dankzij zijn fantastische hardware toch de moeite waard? In deze review maakt WANT de balans op.

Op het moment van schrijven kan de Huawei Mate 30 Pro geen gebruik maken van Googlediensten; iets dat ook via omwegen niet gelukt is op ons testtoestel. Die situatie zou kunnen veranderen, maar voorlopig is het wat het is. Daar zal ik in deze review verder niet op ingaan, alles over Huawei’s alternatieven voor de Googlediensten kun je in dit artikel lezen. Verder is het belangrijk om te weten dat de Mate 30 Pro voorlopig erg beperkt in Nederland verkrijgbaar is: je kunt ‘m alleen bij MediaMarkt Arena kopen voor €1099. Wat je voor dat geld krijgt, lees je hieronder.

Huawei Mate 30 Pro kent prachtig ontwerp

Ik kan niet anders zeggen dan dat de Huawei Mate 30 Pro één van de mooiste smartphones is die ik het afgelopen jaar in handen heb gehad. Hij heeft een zogenaamd ‘watervalscherm’ dat aan de zijkanten doorloopt. Dat is wat minder ergonomisch, maar het ziet er wel machtig mooi uit. Ook de licht gekleurde glazen achterkant met opvallende ring rond de camera’s en de rode powerknop zijn mooie elementen. Natuurlijk is de Mate 30 Pro netjes waterdicht.

Huawei Mate 30 Pro review achterkant
De Huawei Mate 30 Pro heeft een fraaie achterkant (Afbeelding: WANT/Dominick Vietor)

Het scherm zelf is 6,5 inch groot, heeft een resolutie die iets hoger ligt dan full HD en maakt gebruik van amoledtechniek. Kwalitatief is het display erg geslaagd. Er zit een vingerafdrukscanner in gestopt die best goed werkt. Ik ontgrendel het toestel echter liever via de snelle en veilige gezichtsherkenning die in de relatief grote notch boven het scherm zit.

huawei mate 30 pro geen Google Play Services
Het watervalscherm loopt door aan de zijkanten (Afbeelding: WANT/Dominick Vietor)

Dan nog even over die ergonomie: omdat het scherm van de Mate 30 Pro doorloopt aan de zijkant, zijn de volumeknoppen verdwenen. Daarvan kun je een virtuele versie oproepen door twee keer op de zijkant te tikken; vervolgens pas je het volume aan door met je vinger over het zijscherm te bewegen. Niet echt handig. Verder heb ik niet veel last gehad van accidental touches; vegen van de zijkant van het scherm gaat vaak wel wat lastiger.

Goede prestaties

De prestaties van de Huawei Mate 30 Pro zijn, zoals je mag verwachten, top. De smartphone is dankzij zijn Kirin 990-chipset snel en bovendien goed geoptimaliseerd. Daardoor vliegt hij door de menu’s heen en werken apps prima. Overigens mist een hoge verversingssnelheid van het scherm, waardoor de Mate 30 Pro toch wat trager aanvoelt dan veel high-endtoestellen uit 2020.

Eerlijkheid gebied te zeggen dat ik niet goed kan vertellen hoe de batterij presteert. Door het gebrek aan Googlediensten heb ik de Mate 30 Pro niet volledig als dagelijkse telefoon kunnen gebruiken en de batterij dus niet zoals normaal kunnen testen. Gezien de goede batterij-optimalisaties van Huawei en de hoge capaciteit van 4500mAh twijfel ik er echter niet aan dat de batterij lekker lang meegaat.

EMUI wordt steeds beter

De Mate 30 Pro draait op Huawei’s Emotion UI 10 bovenop Android 10. Links naast het homescreen is een dagoverzicht toegevoegd waar je direct te zien krijgt hoe lang je welke app gebruikt hebt; een handige extra wat mij betreft. Ook verder ziet de software er niet verkeerd uit en heeft hij wat handige toevoegingen gekregen.

Huawei Mate 30 Pro Screenshot EMUI
EMUI 10 is een mooie vooruitgang (Afbeelding: WANT/Dominick Vietor)

Hoewel de EMUI nog steeds niet mijn favoriete Androidschil is, wordt hij steeds beter en heb ik er zeker geen moeite meer mee. Wat natuurlijk in schril contrast staat met het gebrek aan Googlediensten en apps die daarvan afhankelijk zijn, waardoor deze software uiteindelijk toch niet echt bruikbaar is. Laten we hopen dat die situatie snel verandert.

4 goede camera’s

De Huawei Mate 30 Pro bouwt met zijn camera’s voort op de goede basis die Huawei al jaren geleden legde. De smartphone maakt foto’s met veel details en mooie kleuren, die ook in het donker nog goed zijn. Top!

Foto's: WANT/Dominick Vietor

Net als de meeste smartphones tegenwoordig, heeft de Mate 30 Pro een gewone lens, een zoomlens, een groothoeklens en een ToF 3D-sensor. Vooral de groothoeklens is bijzonder: die heeft net als de hoofdsensor een resolutie van 40 megapixel, en maakt voor een groothoekcamera op een smartphone bijzonder goede foto’s. Overigens maken zowel de hoofd- als de groothoekcamera standaard 10-megapixelfoto’s, maar je kunt die resolutie verhogen naar 40 megapixel als je dat wilt. De zoomcamera heeft een resolutie van 8 megapixel en zoomt 3x in, en ook die scoort niet verkeerd.

Foto's: WANT/Dominick Vietor

Selfies maak je met de 32-megapixel selfiecamera die eveneens bijgestaan wordt door een ToF 3D-sensor voor betere portretfoto’s. Hoewel de selfies er goed uitzien, zijn ze relatief snel bewogen en maakt de Mate 30 Pro op dat vlak niet zoveel indruk als met zijn achtercamera’s.

Huawei Mate 30 Pro review camera
Vooral de 40-megapixel groothoekcamera is indrukwekkend (Afbeelding: WANT/Dominick Vietor)

Hoe dan ook is het camerasysteem van de Huawei Mate 30 Pro erg goed. Vooral de 40-megapixelgroothoekcamera is indrukwekkend en presteert duidelijk beter dan de meeste groothoeklenzen. Het mag tegenwoordig geen verrassing meer zijn, maar Huawei scoort op dit vlak zeer zeker punten.

Huawei Mate 30 Pro review conclusie

De Huawei Mate 30 Pro heeft heerlijke hardware die, hoewel het toestel al wat ouder is, nog prima mee kan met smartphones uit 2020. Het enige dat ‘ie eigenlijk mist is een scherm met een hoge verversingssnelheid, maar daar zet hij een prachtig ontwerp en heerlijke camera’s tegenover. Okay, hij is met zijn €1099 duur, maar puur voor de hardware vind ik die prijs verdedigbaar.

Huawei Mate 30 Pro review achterkant
Aan de hardware van de Mate 30 Pro ligt het in ieder geval niet (Afbeelding: WANT/Dominick Vietor)

De software-situatie zorgt er echter voor dat ik de Mate 30 Pro niet kan aanraden. Zoals ik in mijn aparte artikel over de Huawei Mobile Services al zei, zorgt vooral het gebrek aan apps ervoor dat de software nu eigenlijk niet bruikbaar is. Als je een Mate 30 Pro wilt kopen moet je dus bereid zijn veel moeite te steken in een workaround om toch Google-diensten te krijgen en hopen dat die werkt óf helemaal zonder veel apps en Google kunnen leven. Het is doodzonde, maar het is niet anders.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen