Huisdier fotograferen met je smartphone? Dit stappenplan is wat je zoekt

Smartphones Sam Dille 3 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

Je huisdier goed fotograferen is een hele klus. Tegelijkertijd op je camera letten en je dier rustig houden, is nauwelijks te doen. Gelukkig zijn er een aantal tips die je helpen om dat ene beeld je maken, waar je trouwe viervoeter prachtig op staat.

Het hele internet staat vol met foto’s van huisdieren. Die foto’s zien er perfect uit, maar hoeven zeker niet geschoten te worden met een professionele camera. Met dit stappenplan kun je namelijk prachtige foto’s maken van je huisdier met hulp van je smartphone.

Fotografeer je huisdier met behulp van dit stappenplan

Stap 1 – Maak een plan

Een goede foto krijg je niet zonder een plan. Denk allereerst goed na over waar je, je huisdier wil gaan fotograferen. Dat ligt natuurlijk aan wat voor foto je wil maken en hoe je huisdier op verschillende plekken reageert. Is je huisdier een echte druktemaker, zorg er dan voor dat je het dier fotografeert op een plek die voor hem vertrouwd is. Je huisdier is dan bij voorbaat al rustiger. Zodra je een plek hebt gekozen ruim dan je setting zo goed mogelijk op.

Denk ook na over wanneer je de foto wil schieten. Doe dit op een moment waarop je dier al meer ontspannen is, zoals na een maaltijd of als hij bijna gaat slapen. Met een goed plan kan het bij voorbaat al nauwelijks misgaan.

Stap 2 – Zoek naar licht

Regel 1 bij huisdierfotografie: gebruik nooit de flitser. Van de onverwachte flits kan je huisdier schrikken, waardoor je weer helemaal opnieuw kan beginnen. Wat je het beste kan doen is gebruik maken van natuurlijk licht, zoals vanuit een open raam of in de buitenlucht.

Mocht je, je huisdier willen fotograferen op een plek waar je geen goede natuurlijke lichtbron kan vinden, verlicht dan de setting met een lamp. Let er dan wel goed op dat je niet het licht in het gezicht van je huisdier schijnt. We willen natuurlijk niet dat het dier met samengeknepen ogen op de foto staat. Het goede licht zoeken kost even wat tijd, maar als je goed zit wordt je foto echt een stuk beter.

Stap 3 – Stel je camera in

Om je huisdier zo goed mogelijk te fotograferen, is de portretmodus op de camera van je smartphone het meest geschikt. Met de portretmodus blijft de voorgrond scherp, terwijl de achtergrond iets vervaagt. Bijna alle Android en iOS smartphones ondersteunen portretmodus, dus daar hoef je je geen zorgen over te maken.

Sommige smartphones hebben naast de portretmodus ook een burstmodus. Met deze functie maakt je camera met één druk op de knop heel snel meerdere foto’s. Daarna kun je in de galerij uit de beste foto kiezen. Deze modus kan ook heel handig zijn voor huisdier fotografie.

Stap 4 – Poseer en fotografeer je huisdier

Tijd om eindelijk foto’s te gaan maken. Om je huisdier goed te poseren, kun je het beste hulp vragen. Terwijl je de camera bedient, kan je assistent het dier bezighouden door de aandacht van het dier te trekken met bijvoorbeeld brokjes of speeltjes.

Heb je even niemand in de buurt, gebruik dan een statief en stel een timer in op je camera. Zo maakt de camera uit zichzelf foto’s en heb jij je handen vrij om je huisdier goed neer te zetten.

Stap 5 – Bewerk je foto’s

Nu je alle foto’s hebt geschoten is het tijd om de foto’s te bewerken, om ze nog beter te maken. Met verschillende tool op je smartphone kun je bijsnijden, kleuren en belichting wijzigen en kader rechttrekken. Wil je echter gedetailleerder je foto’s bewerken, dan raden wij Adobe Photoshop of Pixlr aan.

Na huisdier fotograferen eens wat anders proberen?

Nu je huisdier goed op de foto staat, is het misschien een goed idee om eens te kijken naar andere vormen van fotografie. Foto’s schieten tijdens de nacht is namelijk een van de lastige dingen die er is. Met hulp van deze tips en een beetje oefening kun je perfecte nachtfoto’s maken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen