Hyundai IONIQ 5: 5 dingen die de elektrische auto ontzettend goed doet

Elektrische auto's Mark Hofman 8 okt 2021
Leestijd: 4 minuten

De Hyundai IONIQ 5: daar krijgen we het bij WANT wel warm van. Ik heb de elektrische auto onlangs een week mogen proberen en kan wel stellen dat deze testperiode als een succes de boeken ingaat. Maar wat maakt dit model nu eigenlijk zo ontzettend fijn?

Nou, daarvoor is dit artikel in het leven geroepen. Aan de hand van vijf uiterst fijne dingen leg ik je uit wat voor voordelen deze elektrische auto met zich meedraagt.

Hyundai IONIQ 5: deze 5 dingen doet het goed

Ik heb de eer gehad om de Hyundai IONIQ 5 een aantal dagen te proberen. In dit artikel richt ik me tot alle positieve ervaringen die deze testperiode met heeft opgeleverd. Mocht je interesse hebben in het hele verhaal, dat beter bekend staat als een review? Check dan zeker even de onderstaande link.

Hyundai IONIQ 5: de lekkerste elektrische auto van het jaar?

#1 Voldoende ruimte bieden

De Hyundai IONIQ 5 is een prettige auto om in te zitten. Dat heeft vooral te maken met het feit dat dit een ontzettend ruime auto is. Waar je als medepassagiers best lekker kunt zitten op de achterbank, is het vooral voorin waarin je verschil merkt met andere auto’s. Dat heeft te maken met het feit dat er geen middenconsole in de elektrische auto zit. De armleuning en bekerhouders zijn naar achteren te schuiven, wat er praktisch voor zorgt dat je dus heerlijk ruim zit. Ideaal, als je het mij vraagt.

elektrische auto
Aan de voorkant een vlakke vloer (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Dat geldt overigens ook voor de ruimte in de kofferbak. De Hyundai IONIQ 5 biedt 521 liter aan laadruimte en 1587 liter aan laadruimte wanneer je de achterbank omklapt. Ideaal!

#2 Hyundai IONIQ 5: de show stelen

Het tweede ding dat de Hyundai IONIQ 5 doet is de show stelen. Deze elektrische auto ziet er namelijk uit alsof hij regelrecht uit je favoriete science-fiction film komt rollen. In mijn review heb ik best lang stil gestaan bij het uiterlijk van de auto, omdat ik tot op heden nog niet zoiets op de weg heb gezien. Dat heeft enerzijds te maken met het hoekige ontwerp, maar anderzijds voornamelijk met de details.

Hyundai IONIQ 5
Pittig indrukwekkend (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

De strepen op de zijkant, de lampen aan de achterkant, de opvallende wielen en de voorlampen: het ziet er allemaal heel erg tof uit. Althans, dat vond 80% van de medeweggebruikers die ik passeerde met deze futuristische bolide.

Hyundai IONIQ 5
Nog nooit zulke wielen gezien (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

#3 Bestuurder een comfortabele rit bezorgen

Ik zei net al even dat je als bestuurder heel veel ruimte hebt in de Hyundai IONIQ 5, maar er is meer. De elektrische auto biedt ook uitstekend rijcomfort. Dat heeft enerzijds te maken met de hoge actieradius, waardoor je niet snel te maken zult krijgen met accustress. Al komt het vooral door de Adaptive Cruise Control, de handige lane-assist en de drie verschillende rijmodi waar je auto over beschikt. Dankzij Eco, Comfort en Sport rij je altijd en overal in de ideale stand.

elektrische auto
Een futuristisch uiterlijk (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Tel dat dus op bij het feit dat je heerlijk achter het stuur zit, en de auto zo goed als geruisloos is, en je weet precies waarom we hier graag de weg mee opgaan.

#4 Hyundai IONIQ 5: snel opladen

Met de actieradius van deze elektrische auto zit het wel snor. Al is het bereik van minimaal 375 kilometer en maximaal 481 kilometer niet het enige waar de Hyundai IONIQ 5 goed mee scoort. Dit model wordt namelijk niet voor niets de Tesla-killer genoemd. De elektrische auto’s van het bedrijf staan namelijk bekend om de uitstekende actieradius en de snelle laadmogelijkheden. Wat dat betreft weet de IONIQ 5 de concurrent uitstekend bij te benen. Met een maximaal laadvermogen van 232 kWh is de elektrische auto in mum van tijd opgeladen.

Hyundai IONIQ 5, Elektrische auto van het jaar 2022 wordt in 2024 nog beter
Opladen gaat als een gek! (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Zo geeft Hyundai zelf aan dat je binnen vijf minuten weer honderd kilometer actieradius erbij geladen hebt. Daarnaast laadt je de batterij van 10% naar 80% op binnen 18 minuten. Ideaal, dus.

#5 Andere apparaten opladen

Wat ik ook erg kan waarderen is het feit dat je met de Hyundai IONIQ 5 ook weer stroom terug kunt geven. Zo is het mogelijk om andere apparaten, zowel binnen als buiten de auto, op te laden met het accupakket van je IONIQ 5. Je prikt binnen dus gewoon je telefoon in één van de opladers en kunt de oplaadpoort aan de buitenkant, door middel van een apart verlengstuk, ook gebruiken. Zo is het via V2L mogelijk om, bijvoorbeeld, de auto van je buurman een klein beetje stroom te geven zodat hij genoeg heeft om bij een laadpaal te komen. Of je sluit gewoon lekker de frituurpan erop aan voor de vrijdagmiddagborrel. Het kan natuurlijk allemaal.

Elektrische auto van het jaar?

Zoals gezegd heb ik dit artikel gebaseerd op mijn eigen ervaring met de Hyundai IONIQ 5. Persoonlijk denk ik dat dit een elektrische auto is die we de komende tijd steeds vaker tegen gaan komen.

Hyundai IONIQ 5: de lekkerste elektrische auto van het jaar?

Ben je benieuwd waarom? Lees mijn volledige review, uiteraard op je dooie gemak, via de bovenstaande link.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen