Kan je kat of hond in jouw bed slapen, of is dat eigenlijk een heel slecht idee?

Wetenschap Lisanne Beijen 9 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

Honden- en katteneigenaren zijn soms eigenaardiger dan hun huisdier. Zo praten in kinderstemmetjes tegen hun trouwe viervoeter en pluizige kater, voeren ze beter voer dan hun eigen eten en laten het dier soms zelfs bij hun in bed kruipen. Spoonen is fijn, maar is spoonen met je kat of je kat überhaupt in je bed laten slapen wel een goed idee?

De meeste, nee alle katten hebben een eigen willetje. Ze komen en gaan wanneer ze daar zin in hebben en springen ook op je bed als het ze zint. Over dit laatste heb je zeker niet altijd controle. De gemiddelde katteneigenaar wordt regelmatig wakker met een slapende kat op het voeteneind van het bed. Of slapen met je kat in bed goed is voor jouw nachtrust, daar is de wetenschap het nog niet helemaal over uit.

Kat of hond in bed: geen probleem voor jongeren

Een recent wetenschappelijk onderzoek naar 13 tot 17-jarigen met een hond of kat liet zien dat 78 procent van alle respondenten sliep met hun huisdier. Het onderzoek probeerde een antwoord te vinden op de vraag of samen met een huisdier slapen de slaapkwaliteit onder jongeren verbetert. De wetenschappers kozen er voor om de jongeren en jongvolwassenen te onderzoeken omdat er veel documentatie is van de (slechte) slaappatronen deze groep.

De onderzoeksresultaten van het onderzoek laten zien dat de slaap van deze groep niet wordt beïnvloed door het slapen met een hond of kat in bed. Slapen met het huisdier verstoort het slaappatroon van jongeren en jongvolwassenen dus niet, maar maakt het vaak al slechte slaappatroon ook niet beter.

hond kat bed ochtend Pexels
Oké, deze viervoeter mag wel in bed (Afbeelding: Cottonbro / Pexels)

Slapen met je partner of huisdier? Het maakt niet uit

Oké, dat zijn jongeren en jongvolwassenen. Maar hoe zit het dan met volwassenen? Wordt onze slaap positief of negatief beïnvloed wanneer onze kat zichzelf opkrult aan het voeteneind van ons bed?

Een wetenschappelijk onderzoek dat in 2018 werd gepubliceerd zegt dat een kat onze slaap wel degelijk kan verstoren. Er is hier wel een grote ‘maar’: slapen met een hond of kat verstoort de slaap net zo veel als het bed delen met een mens doet.

Kat beìnvloedt slaap wel

Toch is niet ieder wetenschappelijk onderzoek het eens met de bovenstaande onderzoeksresultaten. Zo blijkt uit de resultaten van een ander recent wetenschappelijk onderzoek uit 2021 dat slapen met een kat in bed wel degelijk implicaties kan hebben voor een goede nachtrust.

Uit het onderzoek blijkt dat katteneigenaren een grotere kans hebben slaap mis te lopen. Zij hebben meer moeite met ten minste zeven uur per nacht slapen. Het onderzoek concludeert niet overtuigend dat een kat hebben en/of slapen met een kat een risicofactor is voor de kwaliteit van slaap.

kat in bed wetenschappelijk onderzoek
Niks mis met haar nachtrust (Afbeelding: Dương Nhân / Pexels)

De wetenschap is dus niet overtuigd van de invloed van een hond of kat in bed op je slaap. Denk jij beter te slapen met een kat of bed aan het voeteneind van je bed, of naast je onder de deken? Doe je ding en slaap lekker. Het beïnvloedt jouw slaap misschien niet sterk, maar je huisdier heeft misschien wel de beste nachtrust ooit in jouw bed.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen