Het ijs op de Aarde smelt in recordtijd volgens wetenschappers

Wetenschap Jeroen Kraak 29 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Dat de Aarde opwarmt door het broeikaseffect weten we al langer. De snelheid hiervan heeft grote gevolgen, zo ook voor het ijs op onze planeet.

Het smelten van ijs op Aarde is een groot probleem. Niet alleen heeft dit gevolgen voor de dieren die bijvoorbeeld op de Noord- en Zuidpool leven, maar ook voor ons allemaal. Als de ijskappen smelten komt dit water in zee terecht met als gevolg een hogere zeespiegel. Vooral voor een land als Nederland, wat onder zeeniveau ligt, is het gevaarlijk aangezien we dan dijken nog verder zullen moeten ophogen.

Zorgen om het smelten van ijs

In het wetenschappelijke tijdschrift Cryosphere is een zorgelijk onderzoek gepubliceerd. Onderzoekers van de universiteit van Leeds heeft daarvoor gegevens gebruikt van satellieten van de Europese ruimteorganisatie ESA, Envisat en Cryosat. Daaruit blijkt dat het ijs op de Aarde de afgelopen drie decennia flink is afgenomen. In de jaren ’90 was dit nog 0,8 biljoen ton, maar in 2017 was dit al 1,3 biljoen ton, meldt ESA.

In totaal is tussen 1994 en 2017 28 biljoen ton aan ijs verloren gegaan. Om er een beeld bij te scheppen: dat is een dikte van 100 meter ijs over het gehele Verenigd Koninkrijk, of de oppervlakte van de Amerikaanse staat Michigan. Eén biljoen ton ijs is 10 bij 10 bij 10 kilometer, dat is dus qua oppervlakte groter dan de Mount Everest.

Smelten ijs
Zo ziet een biljoen ton ijs er uit in perspectief nabij New York. (Afbeelding: ESA)

Vooral Groenland en Antartica zijn de klos

Uit het onderzoek blijkt dat over de 23 jaar van het onderzoek het smelten van ijs met 65 procent is toegenomen. Dat is vooral het geval bij het ijs op Antarctica en Groenland. In totaal zijn voor het onderzoek ongeveer 215.000 gletsjers over de gehele wereld, het ijs op de Noord- en Zuidpool en dat drijft in de oceanen.

Het smelten van het ijs is het gevolg van stijgende temperaturen. Sinds 1980 neemt de temperatuur in de atmosfeer toe met 0,26 graden en op zee met 0,12 graden per decennium.

De toename van de zeespiegel is zoals gezegd zeer gevaarlijk. Voor elke centimeter stijging komen een miljoen mensen in gevaar en zullen moeten verhuizen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen