Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Space 29 jan 2021

Grootste drone ter wereld gaat satellieten de ruimte in lanceren

Het lijkt wel of er elke week wel nieuwe satellieten de ruimte in worden gebracht. Met een drone is dat nog niet gebeurd. Dat gaat veranderen.

Bijna elke week horen we wel dat SpaceX, Virgin Orbit of een andere ruimtevaartmaatschappij een raket met daarin satellieten de ruimte inschiet. Echt bijzonder is dat niet meer, maar daar gaat Aevum verandering in brengen door middel van een drone.

Met een drone satellieten naar de ruimte brengen

De plannen die Aevum heeft klinken redelijk futuristisch, maar ze moeten ook echt waarheid worden. Het grote voordeel is dat de lancering met een drone goedkoper is dan via een raket. Daarnaast is het ook goedkoper. Een raket is veel gevoeliger voor weersomstandigheden dan de drone. Hierdoor zie je regelmatig dat vluchten van SpaceX worden uitgesteld naar een ander tijdstip.

Aevum wil dit bereiken via een drone ongeveer 24,4 meter lang is en 5 meter hoog. De Ravn X zoals deze heet wordt daarmee de grootste drone ter wereld. Een piloot is hiervoor niet nodig, aangezien deze gewoon vliegt door middel van software. De drone vliegt tot een bepaalde hoogte waarna de raket vanaf het toestel gelanceerd kan worden. Daarin bevinden zich kleine satellieten die in de lage baan worden losgelaten.

Herbruikbaar

Aevum beweert dat het gehele systeem van de drone voor 70 procent herbruikbaar is. CEO Jay Skylos hoopt dat het het verder in de toekomst richting de 100 procent kan. “De eerste fase kan gewoon landen, als je daar een nieuwe raket aan maakt kun die weer opnieuw de lucht in, net zoals een vliegtuig bij een gate,” laat hij weten aan CNET.

De eerste testvluchten moeten dit jaar plaatsvinden. Er is haast voor Aevum geboden want het heeft naar eigen zeggen al een aantal contracten weten binnen te slepen. Die zijn volgens het bedrijf goed voor een waarde van meer dan een miljard dollar. Een van de klanten is de US Space Force die 360 satellieten de ruimte in wil brengen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Grootste drone ter wereld gaat satellieten de ruimte in lanceren
Sluiten