Back to the Future: ‘iconische DeLorean keert terug als elektrische auto’

Elektrische auto's Mark Hofman 26 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

De DeLorean DMC-12 is één van de meest iconische voertuigen uit de filmgeschiedenis. De auto stal de show in Back to the Future en zou in de toekomst ook de show weer kunnen stelen.

In een blog post op de eigen website maakt de Delorean Motor Company bekend dat er plannen zijn om de auto terug op de markt te brengen. Niet als normale benzineauto, maar als een elektrische auto.

Iconische DeLorean als elektrische auto?

Het is niet de eerste keer dat we te maken krijgen met een elektrische DeLorean. In 2012 werd er al een protoytpe getoond voor een soortgelijke variant. Dit prototype had een actieradius van 321 kilometer en trok binnen vijf seconden op naar honderd kilometer per uur. Er waren zelfs een aantal engineers van Standford University die een autonome variant bouwden. Het voertuig verscheen nooit op de markt, maar de droom is overduidelijk wel gebleven.

De beslissing om de DeLorean terug te laten keren als een elektrische auto is nog niet volledig genomen. Wel lijkt het een goede oplossing te zijn voor de problemen waar DeLorean Motor Company mee te maken heeft. Zo hebben ze bijvoorbeeld te maken met het feit dat de auto erg oud is en niet meer aan de veiligheidseisen van vandaag de dag voldoet. Door de auto in een elektrische jasje te gieten worden veel bezwaren tegen de komst van zo’n auto tegengesproken. Al maakt het bedrijf wel duidelijk dat er op gebied van financiering nog voldoende moet gebeuren.

Mag het eigenlijk wel?

De laatste keer dat er een DeLorean van de band rolde was in 1982. Hierdoor is het ontzettend lastig om de auto terug op de markt te brengen. Sterker nog: het is praktisch onmogelijk. Auto’s uit de jaren 80 voldoen uiteraard niet aan de veiligheidsstandaarden van vandaag de dag. Je zou dus eigenlijk verwachten dat de DeLorean niet meer zou verschenen. Toch is dat wel het geval.

DeLorean Motor Company maakt gebruik van de Low Volume Motor Vehicle Manufacturers Act, wat een vervanging is voor de FAST Act. Door deze regeling worden boutique bedrijven in de mogelijkheid gesteld om een bepaald aantal replica’s op de markt te brengen. De DeLorean zou in theorie, met de nieuwe elektrische motor, dus gewoon op de markt kunnen verschijnen. Al moet je er dan wel snel bij zijn. Het bedrijf maakt gebruik van de FAST Act, waardoor er jaarlijks maar 325 voertuigen op de markt mogen verschijnen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen