Richard Hammond en Tory Belleci in gevaar in The Great Escapists

Films & Series Jeroen Kraak 29 jan 2021
Leestijd: 6 minuten

Wat krijg je als je Top Gear, Brainiac en Myth Busters samenvoegt op een onbewoond tropisch eiland? Precies: The Great Escapists. Wij spraken met de twee presentatoren en hoofdrolspelers: Tory Belleci en Richard Hammond.

Richard Hammond kennen we natuurlijk allemaal uit Top Gear en The Grand Tour. In het programma noemt Jeremy Clarkson hem ‘liefkozend’ Hamster. Natuurlijk heeft de presentator ook een hoop andere programma’s gemaakt. Eentje die meteen voorbijkomt is Baraniac. Daarin deed Hammond allerlei proefjes die je beter niet thuis kunt doen. In The Great Escapists zien we zijn nieuwste avontuur.

Myth Busters + Brainiac + The Grand Tour = The Great Escapists

Over een programma gesproken met proeven die je beter niet thuis kunt doen: Myth Busters. Daarin werden veel stunts uit films en series nagedaan om te kijken of ze echt wel kunnen. Een van een van de bekende gezichten uit die serie was Tory Belleci. Samen met Richard Hammond is hij nu te zien in The Great Escapists.

In het programma spoelen de twee met een oude stoomboot aan op een onbewoond eiland. Om het zo dragelijk mogelijk te maken en om te kunnen ontsnappen, maken de twee de meest bijzondere bouwwerken. Soms zelfs met gevaar voor eigen leven. Wij spraken exclusief met het tweetal.

The Great Escapists Richard Hammond Tory Belleci
Tory Belleci en Richard Hammond leiden schipbreuk. (Afbeelding: Amazon Prime Video)

Alles moet kloppen

“We vinden het belangrijk dat alles wetenschappelijk klopt. Alle bouwwerken moeten dan ook een verhaal hebben wat echt ergens op slaat,” vertelt Richard Hammond. “In onze vorige programma’s wilden we gewoon dingen bouwen omdat het spectaculair is. Nu moet het echt bijdragen bij het leven op het eiland of om ervan te ontsnappen,” voegt Bellici toe. En dat doen de twee zeker. Hoe gek een uitvinding of bouwwerk ook is, het heeft allemaal met het thema te maken. Hammond: “Wel moet de magie van Braniac en Myhtbusters terugkomen, dat het ook echt leuk is om te zien. en dat is ook echt gebeurd.”

Hoewel het in de serie allemaal gescript is, hadden de twee af en toe het gevoel dat ze echt aangespoeld waren op een onbewoond eiland. “We bleven een lange tijd op zee om shots te maken en het voelde ook op een gegeven moment of het ons echt gebeurde,” vertelt Hammond.

Richard Hammond en Tory Belleci samen

“Ik was op een gegeven moment echt bang dat ik voor de rest van mijn leven op een onbewoond eiland met Richard moest zitten,” grapt Belleci. “Ik had best wel een goede tijd hoor,” lacht Hammond. Belleci: “Nee hoor, we lijken best veel op elkaar en we zouden echt wel lol hebben als het echt zou gebeuren.”

De twee waren al drie jaar met elkaar in gesprek om samen een programma te maken. Uiteindelijk kwam de kleine Brit met het idee voor dit concept. Dat idee vond Belleci geweldig en ze mailden elkaar ideeën. Uiteindelijk kwam Belleci bij Hammond op bezoek ik Londen en werkten ze het totaalplaatje uit. Daarna hebben ze zeven weken op het tropische eiland gezeten.

Zoals gezegd komen er verschillende bouwwerken in die zeven weken voorbij. “Ik wil niet teveel verklappen, maar het meest speciale is dat we elektriciteit op waterkracht konden ontwikkelen,” vertelt Hammond. Daarvoor bouwden de twee een enorm waterrad aan hun boomhut. “We waren echt aan het dansen toen we zagen dat het werkte. Dat was niet geacteerd maar echt. Het was geweldig! Je kunt alles nog tot de puntjes uittekenen, maar de vraag is of het echt werkt. Als het lukt is het heel speciaal.”

The Great Escapists Richard Hanmond
Een van de bijzondere uitvindingen tijdens The Great Escapists. (Afbeelding: Amazon Prime Video)

In gevaar

Toch gingen alles niet zoals gepland. Er waren verschillende momenten waarbij de twee echt in gevaar waren. “We bouwden een raft om van het eiland af te komen, maar die had wat problemen. Ik laat het liever Tory vertellen,” zegt Hammond grinnikend.

“Nee hè, oké dan! We waren een halve mijl van het eiland in het midden van de zee. We springen er van af en hebben een gesprek in het water. Richard zei iets van: Leuk we hebben nu de raft vernield en zijn haaienvoer.  Ik zei: ‘Ja tuurlijk joh!’ Ineens sprong de kapitein van de boot op waar het productieteam stond en zei: ‘Shit, een haai!’ Ik dacht dat het allemaal een grap was. Toen zag ik onder ons ineens een enorme schaduw langs schieten. Ik heb nog nooit zo hard gezwommen. Bleek het een ongevaarlijke walvishaai te zijn,” vertelt Belleci.

Hammond voegt toe: Het was alsof er een schoolbus onderwater was, maar dan grijs. We zijn gewoon heel dapper, ondanks dat we het zelf niet doorhadden.”

The Great Escapists Richard Hammond Tory Belleci
Tory Belleci en Richard Hammond vermoorden elkaar nog net niet. (Afbeelding: Amazon Prime Video)

Hammond belde geen Bear Grylls of Jeremy Clarkson

Ondanks dat ze moesten overleven op een onbewoond eiland, hadden ze niet van tevoren Bear Grylls gebeld. “Het was vrij makkelijk om te overleven. Bij aflevering 1 hadden we al voedsel gevonden en een verblijf gemaakt. Dat was simpel. Het moeilijke was vooral om je niet te vervelen,” vertelt Hammond sarcastisch. “Nadenken over hoe je elkaar gaat vermoorden bijvoorbeeld. De dingen waar je pas echt mee moet dealen als je met elkaar moet overleven.”

De twee hebben gezien het verleden wel ervaring met het maken van brokken. Belleci: “Ik kreeg één advies van mijn familie: laat Richard niet rijden!” Daarmee doelt hij grappend op het haast dodelijke ongeluk dat hij heeft gehad tijdens de opnames van Top Gear.

Met zijn Grand Tour-collega’s Jeremy Clarkson en Richard May heeft Hammond overigens geen contact gehad of feedback gekregen over het programma. “Nee dat doen we nooit, alhoewel ik ze best wel eens advies zou willen geven,” grapt hij. “Het is fijn om samen te werken, maar zodra we met onze eigen projecten bezig zijn, storen we elkaar niet. Dat is denk ik ideaal.”

Richard Hammond The Great Escapists.
Richard Hammond bestuurt het voertuig van Tory Belleci. (Afbeelding: Amazon Prime Video)

Verschillende persoonlijkheden in The Great Escapists

Toch zien we nog een beetje van The Grand Tour/Top Gear terug in The Great Escapists. De twee bouwen elk een auto die spullen moeten verzamelen. Belleci: “Daarin zie je echt het verschil in onze persoonlijkheid terug. Richard houdt van snelheid en bouwde een sportwagen, terwijl ik voor een grote praktische machine ging. Eigenlijk zie je dat verschil van persoonlijkheid bij elk bouwwerk wel terug.”

Richard: “Een show zoals dit is nog nooit gemaakt en dus hadden we enorme vrijheid. We wilden alleen een programma met pop science doen als het nog grootser en spectaculairder was dan alles daarvoor. En ja, dat is gelukt! Alles is enorm dus ik ben blij met de kans die we hebben gekregen van Amazon Prime Video. Ik hoop dat we het nog eens mogen doen!”

The Great Escapists is vanaf nu te zien op Amazon Prime Video. Die streamingdienst kost 2,99 euro per maand en kun je hier aanschaffen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen