Horror-hit Netflix vervloekt doodsbange kijkers op innovatieve wijze

Films & Series Lucas van de Wetering 3 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

De enge found-footage horrorfilm op Netflix genaamd Incantation zet letterlijk een duistere vloek op zijn kijkers.

Horror is een van de meest uitgebreide en geliefde genres in de filmwereld. Het kan verschillen van psychotische horror, tot allemaal jumpscares en zelfs films met brute moorden en geweld. Maar een van de beste sub genres blijft toch found footage.

En deze Netflix-film pakt dit concept van found footage perfect aan, het voelt daadwerkelijk alsof je een videoband terugkijkt die is gevonden. Maar deze Netflix-kraker weet zichzelf af te zetten van andere horrorfilms. Naast dat de film veel voor veel interactie zorgt met de kijker, vervloekt de horror-parel hem ook nog eens. Bedankt Netflix!

Incantation op Netflix

Incantation op Netflix gaat over een moeder, Li Ronan, die de voogdij probeert terug te krijgen over haar dochter Dodo. Dit klinkt niet bepaald als horror, totdat je weet waarom Li Ronan haar dochter überhaupt af moest staan voor adoptie. Toen Ronan jonger was heeft ze een heilige tempel en duistere clan verstoort, waardoor ze nu vervloekt is.

In Incantation probeert Li Ronan zichzelf te redden van de vloek, maar ze komt er al snel achter dat haar dochter ook de klos is. Ronan probeert er alles aan te doen om Dodo veilig te stellen van de vloek, het maakt niet uit wie ze ervoor op moet offeren. Zelfs wij, de kijkers van de Netflix-film, zijn niet veilig.

Kijkers zijn deel van het verhaal

Incantation weet heel goed hoe het zijn kijkers geïnteresseerd moet houden. Dit doet de Netflix-film sowieso al goed door het found footage format. Doordat het als een found footage is gefilmd voelt het voor kijkers meteen al veel echter, alsof ze zelf een videobandje hebben gevonden in een duister bos die ze nu terugkijken.

Maar waar Incantation op Netflix echt in uitstraalt, is de interactie met zijn publiek. Zo vraagt Li Ronan aan het begin van de film aan jou, de kijker, of je wilt helpen om de vloek te verwijderen. Om dit te doen moet je een symbool onthouden, een paar Chinese woorden zeggen en een vaag gebaar maken met je handen.

Mensen houden van een uitdaging, dus ook al willen ze niet oprecht helpen, dan doen ze het toch na om te laten zien dat ze het wel kunnen. Dit soort kleine interacties zorgen ervoor dat de kijkers oprecht geïnteresseerd zijn in de film, ze hebben iets wat hun aandacht erbij houdt.

De vloek op de kijkers

In de film is Li Ronan vervloekt doordat ze per ongeluk een cult onderbrak. En haar dochter is vervloekt doordat Li toentertijd zwanger was. Maar Netflix vond twee vervloekte mensen niet genoeg en besluit om ook jou te vervloeken, de kijkers. De volgende alinea heeft lichte spoilers voor Incantation.

Weet je nog dat Li Ronan je aan het begin van de film vroeg om haar te helpen? Je moest een symbool onthouden, Chinese woorden zeggen en een gebaar maken met je handen. Verassing, je bent nu zelf vervloekt. Li Ronan moet zoveel mogelijk andere mensen vervloeken zodat de vloek minder erg is bij haar en Dodo. Ze heeft je gebruikt.

Netflix heeft zeker een unieke aanpak met Incantation. Je ziet niet vaak dat een publiek zo erg wordt meegetrokken in een film, zonder dat het de vierde wand breekt. Maar dat is grotendeels te denken aan de found footage format. Want.nl en Netflix zijn niet verantwoordelijk voor de gevolgen van de vloek.

De perfecte Netflix-serie om te kijken na Baby Reindeer

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen