Met deze Instagram-features probeert Facebook jongeren ‘te beschermen’

Apps Wesley Akkerman 11 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

De fotodeeldienst Instagram introduceert twee nieuwe features die jongeren helpt afstand te creëren tot het populaire platform. De eerste functie zorgt ervoor dat ze minder schadelijke content zien. De tweede moedigt jonge gebruikers aan vaker een pauze te nemen van de app, zodat ze ook andere dingen gaan doen.

Dat maakt Nick Clegg bekend. Clegg is de onderdirecteur van wereldwijde zaken bij moederbedrijf Facebook. De uitspraak volgt het nieuws op van klokkenluider Frances Haugen, die eerder getuigde dat Instagram een slechte impact heeft op de mentale gezondheid van jonge mensen. Veel jonge mensen gebruiken het platform.

Schadelijke content op Instagram

Clegg zegt dat wanneer jonge gebruikers “vaak naar dezelfde content kijken die schadelijk kan zijn, waar wij ook andersoortige content aanbieden”. Ook moet er een feature genaamd ‘take a break’ komen. Wanneer tieners te lang Instagram gebruiken, dan krijgen ze de melding dat ze afstand moeten nemen van de app.

Instagram eten
Fotootje van het voedsel (Afbeelding: Eaters Collective)

Helaas is niet duidelijk wanneer Instagram beide functies uitrolt. Uit navraag van de pers blijkt dat de opties nog niet in de testfase zitten, maar dit moet wel snel gebeuren. Dat kan van alles betekenen, maar een blogpost van eind september laat zien dat het bedrijf de functies in overweging neemt.

Geen ja en geen nee

Het interview van CNN met Clegg heeft nog een opvallend element. De journalist vroeg aan de Facebook-topman of het algoritme van het bedrijf het verspreiden van haat op het platform versterkt en een rol gespeeld heeft in de rellen op 6 januari in de VS. Clegg antwoordde daarop dat hij daar “geen ja en geen nee” op kan zeggen.

De zieke manier waarop Facebook haat inzet als inkomstenbron

Facebook en zijn producten liggen al weken onder vuur dankzij onthullingen van klokkenluider Haugen. De voormalig productmanager van het bedrijf liet onder meer zien dat Instagram een giftige plek kan zijn voor jonge meiden. Facebook-CEO Mark Zuckerberg reageerde op die claim door te zeggen dat het “nergens op slaat“.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

CNN

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen