De zieke manier waarop Facebook haat inzet als inkomstenbron

Apps Wesley Akkerman 4 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Een klokkenluider, voorheen werkzaam bij Facebook, laat weten hoe het er achter de schermen aan toe gaat bij de socialmediareus. Frances Haugen, zoals ze heet, vertelt dat het grootste sociale netwerk op deze planeet haat inzet om omzet te genereren. Dat doet de reus door algoritmes op specifieke manieren te optimaliseren.

Haugen werkte bij Facebook als productmanager, binnen de Civic Integrity-groep. Daar vertrok ze in 2021 nadat het bedrijf de groep ophief. Haar reden: ze vertrouwde er niet op dat de internetreus “doet wat er gedaan kan worden om te voorkomen dat de website een gevaarlijke plek wordt” op het internet.

‘Facebook versterkt aanzetten tot haat’

De ex-productmanager beschrijft het interne conflict dat speelde. Facebook stond constant voor de keuze wat goed is voor het publiek en wat goed is voor het bedrijf. “Uiteindelijk koos het bedrijf keer op keer voor zichzelf. Het sociale medium optimaliseerde verschillende processen. Zo werd er meer geld verdiend.”

Facebook like
Facebook. (Afbeelding: Josh Edelson / AFP)

Haugen claimt dat de wortel van dit probleem ligt bij het algoritme dat in 2018 uitrolde. Dat algoritme bepaalt wat je ziet op het platform en zorgt voor meer betrokkenheid. Vooral door in te spelen op haat en angst, aangezien die twee emoties gemakkelijk uit te baten zijn. Zeker in vergelijking met andere emoties.

Ontkenning alom

Vlak voordat de uitzending van 60 Minutes live ging (het programma waarin Haugen haar uitspraken deed), kwam er ontkenning uit een te verwachten hoek. Facebook-vicepresident van Global Affair, Nick Clegg, ontkende in een andere programma, CNN’s Reliable Sources, dat het belachelijk is wat er gesteld wordt.

Instagram is slecht voor jongeren, maar dat geeft Facebook niet toe

Clegg gaat onder andere in op de gedachten dat Facebook een rol speelde in de rellen op 6 januari jongstleden. “Het geeft mensen onterecht het idee dat er een technologische, of technische, verklaring is voor de problemen in Amerika.” Clegg doelt daarmee op de politieke polarisatie in het land.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

CBS

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen