Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Wetenschap 4 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Elon Musk en Jeff Bezos krijgen concurrentie uit China… van eigen raket?

Elon Musk en Jeff Bezos krijgen concurrentie uit China met een bijzondere raket. Eentje die heel veel lijkt op de exemplaren van SpaceX en Blue Origin.

Beter goed gejat dan slecht verzonnen is een slogan die een aantal Chinese bedrijven tot kunst hebben verheven. Zo zien we smartphones van Chinese makelij die verdacht veel lijken op iPhones en natuurlijk oortjes die wat weg hebben van de AirPods. Toch blijft het niet alleen bij consumentenelectronica. Deze raket lijkt verdacht veel op een combinatie van Jeff Bezos’ Blue Origin en SpaceX van Elon Musk.

Goed gekeken naar Jeff Bezos en Elon Musk

Ruimtetoerisme is niet alleen iets voor Amerikaanse bedrijven als Blue Origin en SpaceX van respectievelijk Jeff Bezos en Elon Musk. Ook in China zien ze het als een goede bron van inkomsten. Maar ja, hoe start je nou zoiets? Een raket maken is nog niet zo makkelijk. Dan kun je maar beter goed kijken naar de concurrentie.

CAS Space werkt aan een eentrapsraket die herbruikbaar moet zijn, meldt Space.com. Daarboven op zit een capsule waar zeven passagiers in kunnen. In totaal duurt de hele vlucht 10 minuten en moet een hoogte behaald worden van 100 kilometer.

Elon Musk en Jeff Bezos ruziën alweer over hun raketjes

Dit gaat CAS Space doen

Bij het bericht liet CAS Space ook een plaatje zien van de nieuwe raket en die leek verdacht veel op die van Blue Origin. Het uiterlijk lijkt precies hetzelfde. Toch is er wel een verschil. Zo maakt het bedrijf van Jeff Bezos gebruik van een BE-3 liquid hydrogen-liquid oxygen motor, terwijl de Chinese variant gebruik maakt van vijf kerosine-liquid oxygen motors.

Elon Musk Cas Space China
Reizen met een Chinese raket. (Afbeelding: CAS Space)

De capsule bovenop de raket, lijkt dan weer gekopieerd te zijn van Elon Musk. Ook bij een andere techniek heeft CAS Space goed gekeken naar SpaceX. Het wil met behulp van een arm aan de lanceringstoren de raket opvangen. Een techniek die eerder gepubliceerd werdt door het bedrijf.

Nog even wachten

Wil je met de Chinese raket de ruimte in? Dan moet je nog even wachten. Terwijl de bedrijven van Elon Musk en Jeff Bezos al bezig zijn met hun vluchten, start CAS Space met de eerste testvlucht in 2022. Passagiers moeten vanaf 2024 meekunnen. Dat is redelijk opportunistisch ingeschat als we zien hoe lang SpaceX en Blue Origin erover deden om een bemande vlucht uit te voeren. Zo deed het bedrijf van Bezos er ruim 6 jaar over tussen de eerste testvlucht en eerste bemande vlucht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!