Instagram keert terug naar oude gewoontes met chronologische feed

Apps Wesley Akkerman 9 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Waar veel gebruikers van Instagram zich soms aan ergeren is het feit dat de geplaatste foto’s in de app niet op chronologische volgorde staan. Maar Adam Mosseri, hoofd van de dienst, belooft beterschap in de toekomst. Is het al tijd om afscheid te nemen van het algoritme dat nu je feed bepaalt? Dat nog niet.

Dat beruchte algoritme is er al sinds 2016 en toont sinds 2017 ook aanbevolen posts. Instagram zelf is er trots op, omdat de feed content laat zien op basis van persoonlijke voorkeuren van gebruikers. En dat is ironisch, aangezien veel gebruikers de persoonlijke voorkeur voor een chronologische feed hebben.

Instagram brengt chronologische feed terug

Dat de chronologische feed terugkeert, blijkt uit een hoorzitting van een subcommittee van de Amerikaanse Senaat. Dat committee doet onderzoek naar de effecten van social media, zoals Instagram en Facebook, op jonge gebruikers. Dit balletje kwam deels aan het rollen door klokkenluider Frances Haugen.

Instagram eten
Fotootje van het voedsel (Afbeelding: Eaters Collective)

Tijdens zijn getuigenis bracht de Instagram-baas dit nieuws dus naar buiten. Maar dat is niet het enige. Aangaande de onveilige situatie voor kinderen, stelde Mosseri voor een industrie-orgaan op te zetten dat zich buigt over de beste manier waarop kinderen online beschermd moeten worden.

De markt die zichzelf controleert

Dit orgaan krijgt input vanuit ouders, de gemeenschap en regulatoren en moet universele standaarden presenteren en hanteren. De Amerikaanse senatoren zijn sceptisch over dat plan. “De tijd dat de markt zichzelf reguleert, is voorbij”, aldus senator Richard Blumenthal. Het is dus tijd voor strengere regelgeving van bovenaf.

Ondertussen rolde Instagram al de Take a Break-functie uit in de VS en Engelssprekende landen. Daarmee kun je een korte break instellen voor je gebruik van de app. En in 2022 verschijnen er meer mogelijkheden voor ouders om het gebruik van de app te beperken. Blumenthal vindt de ideeën van Mosseri tot op heden teleurstellend. “Dat gaat kinderen echt niet helpen in de strijd tegen de verslavende effecten van jullie platform.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

The Verge

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen