Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Digital 30 mrt 2021

Instagram waarschuwt voor oplichters in nieuwe post

Helaas wordt social media steeds meer gebruikt door oplichters. Dat gebeurt ook via Instagram. Het medium waarschuwt nu haar gebruikers.

Oplichters worden steeds creatiever. Vroeger was alles nog gemakkelijk ter herkennen. Denk bijvoorbeeld aan een e-mailtje van een prins uit Afrika, of dat je ineens uit het niets een loterij wint waaraan je niet eens hebt meegedaan. Tegenwoordig is het anders. Oplichters doen zichzelf voor als je bank of een familielid met geldproblemen. Daardoor is het een stuk lastiger geworden.

Oplichting via Instagram

Natuurlijk kun je het voorkomen door goed op te letten en bijvoorbeeld je bank of familielid meteen te bellen bij twijfel. Toch kan het niet kwaad om genoeg te blijven waarschuwen. Dat doet Instagram nu ook. Het bedrijf heeft last van accounts die doen alsof het social medium zelf zijn.

Instagram waarschuwt nu voor DM’s waarbij mensen claimen van Instagram zelf te zijn. Oplichters doen zich daarin voor als het ‘Copyright Help Center’. Daarin zeggen de scammers (die zich voordoen als medewerkers van het medium) dat een post van jou copyright zou overtreden. Er wordt gevraagd een feedbackformulier in te vullen. Als je dit niet doet claimen de oplichters jouw account te sluiten.

In dit bericht staat een link die je leidt na een website van de oplichters. Zij hopen dat jij daar jouw inloggegevens invult zodat zij jouw account kunnen overnemen. Doe dat dus niet! Instagram stuurt nooit berichten via DM.

Waarschuwing

Ook voor e-mails geeft Instagram een waarschuwing. Bij de post zet de dienst drie maatregelen die je kunt nemen:

  1. Check jouw instellingen om te zien of we je echt iets gestuurd hebben. Staat daar niets? Dan is het niet van ons.
  2. Zet 2-staps verificatie aan.

Sowieso is het goed om bij meer apps gebruik te maken van 2-stap vertificatie. Zo zorg je dat niemand toegang heeft tot jouw social media heeft. Dat is naast Instagram ook mogelijk op populaire apps als Gmail en WhatsApp.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Instagram waarschuwt voor oplichters in nieuwe post
Sluiten