NASA’s ruimtevaarttuig dat op asteroïde moet landen krijgt vorm

Wetenschap Jeroen Kraak 30 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

NASA is druk bezig aan haar ‘The Psyche spacecraft’ project. Met het ruimtevaarttuig wil het op asteroïde Psyche landen.

Vijf jaar geleden lanceerde NASA OSIRIS-Rex. Deze ging naar astroïde Bennu waar het de grond in kaart bracht en een bodemmonster nam. Deze is nu weer op weg naar Aarde. Voor een nieuwe missie gaat NASA nu naar een andere asteroïde: Psyche.

NASA onderzoekt Psyche

De ontwikkeling van het ruimtevoertuig dat naar Psyche moet, is nog in een vroeg stadium. Daarom heeft het nog geen goede naam en heet het nu slechts The Psyche spacecraft. NASA heeft alle onderdelen getest en nu wordt het voor het eerst geassembleerd.

Deze fase van het project is extra belangrijk. Het chassis maakt voor 80 procent deel uit van het voertuig. Het framework moet ervoor zorgen dat alle wetenschappelijke instrumenten bij elkaar worden gehouden. Het voertuig is zo groot als een bestelbusje volgens NASA.

Als het ruimtevaartuig dat naar Psyche gaat klaar is, betekent dat niet dat het meteen de lucht in kan. NASA moet nog andere tests uitvoeren. Zo moet het kijken of alle computerprogramma’s naar behoren werken. Dat is van groot belang aangezien zulke missies zeker niet goedkoop zijn. Dit project kost ongeveer 100 miljoen dollar

Elon Musk: voor 2030 moet er een SpaceX-raket op Mars landen

Doelen van het onderzoek

De nieuwe missie van NASA heeft grote doelen. Het onderzoeken van de bouwstenen van planeetvorming: ijzeren kernen. Met de resultaten hoopt NASA ook een beter beeld te krijgen van andere planeten waaronder de aarde. Ook is dit de eerste keer dat NASA een wereld onderzoekt die niet van steen of ijs is gemaakt, maar puur metaal.

Tijdens het onderzoek wil NASA erachter komen of Psyche een kern is of juist ongesmolten metaal. Ook moet het ruimtevaartuig er achterkomen hoe oud het oppervlak van de planeet is en het in kaart brengen. De onderzoekers zijn benieuwd of de kleine metalen dezelfde lichtelementen bevatten en of deze juist meer of minder oxideren dan op onze eigen aarde.

Psyche NASA
Het in elkaar zetten van het ruimtevaartuig dat naar Psyche moet. (Afbeelding: NASA/JPL)

 

Een lange missie

Als alles goed gaat, moet de lancering plaatsvinden in 2022. Daarna is het wel eventjes onderweg, want pas in 2026 bereikt het uiteindelijk Psyche. Het voertuig maakt daarbij gebruik van Mars waardoor hij gebruik kan maken van de zwaartekracht. Na zijn komst op Psyche moet hij ook weer terug naar aarde. Net zoals OSIRIS-Rex gaat dit ruimtevaarttuig ook een bodemmonster verzamelen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!