Instagram wil je leeftijd weten: geboortedatum invoeren verplicht

Apps Wesley Akkerman 31 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

De fotodeeldienst Instagram, onderdeel van Facebook, wil graag weten wanneer je jarig bent. Dat doet het bedrijf voor jouw veiligheid, is de boodschap. Dat geldt voornamelijk voor de jongere gebruikers op het platform. Wil je hier niet aan meewerken, dan heb je geen toegang meer tot je eigen profiel en de foto’s van anderen.

Mocht je je geboortedatum nog niet gedeeld hebben met Instagram (want waarom zou je?), dan kun je die vraag elk moment verwachten. Bij het opstarten van de applicatie komt er een prompt omhoog die vraagt om die gegevens. Voordat je buitengesloten wordt uit je eigen account, krijg je meerdere van dergelijke prompts.

Instagram geboortedatum
Instagram wil weten wanneer je jarig bent (Afbeelding: Instagram)

Instagram wil je geboortedatum weten

Wat moet Instagram met je geboortedatum? In een blogpost legt het bedrijf uit dat dit nodig is om het platform veilig te houden, vooral voor jonge gebruikers. Ook kan de ervaring gepersonaliseerd worden, vooral op gebied van advertenties. Gebruikers onder de achttien jaar krijgen zodoende andere advertenties te zien.

Op het gebied van persoonlijke ervaring hoopt Instagram “de juiste ervaring voor de juiste leeftijdsgroep” aan te kunnen bieden. Onlangs voerde het bedrijf al andere veranderingen door in dat kader. Zo kunnen mensen niet zomaar mensen onder de achttien een bericht sturen wanneer ze elkaar niet volgen.

Instagram geboortedatum
Tijd om je geboortedatum te delen! (Afbeelding: Instagram)

Je geboortedatum als toegangspoort

Daarnaast is het zo dat content die minder geschikt is voor jonge gebruikers op het populaire platform een waarschuwing meekrijgt. Dat is niet nieuw; maar als je die content wil bekijken, dan moet je dus je geboortedatum invullen om te bewijzen dat je oud genoeg bent. Anders gaan die posts gewoon aan je voorbij.

Instagram neemt binnenkort afscheid van iconische functionaliteit

Zomaar een geboortedatum invullen heeft geen zin, aldus Instagram. Middels kunstmatige intelligentie wordt geschat hoe oud iemand is. Als de gegevens niet (ongeveer) overeenkomen, moeten gebruikers alsnog bewijzen dat ze zo oud zijn. De app zal daarvoor verschillende midellen aanbieden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Instagram

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen