Facebook wil je WhatsApp-berichten analyseren voor doelgerichte reclame

Apps Wesley Akkerman 9 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Facebook wil berichten die je verstuurt via WhatsApp gaan analyseren voor doelgerichte reclame. De berichten worden geanalyseerd, zonder ze te hoeven ontcijferen. Zodoende kan de socialmediagigant nog meer geld verdienen aan de populaire berichtendienst, zonder in te leveren op privacy. Het is nog niet zeker of dit daadwerkelijk doorgevoerd gaat worden, maar Facebook heeft al wel een heel team ingehuurd om het uit te zoeken.

Het wel kunnen analyseren, maar niet hoeven ontcijferen van berichten wordt homomorfe encryptie genoemd. In theorie betekent het dan dat Facebook in staat is data te verzamelen van, in dit geval, berichten die via WhatsApp verstuurt worden. Maar de privacy van de gebruiker komt daardoor niet in het geding, is het idee.

Facebook wil je WhatsApp berichten lezen

Het is niet duidelijk hoe het bedrijf dit precies wil doen. Maar op dit moment heeft de gigant er een team van onderzoekers op gezet die onderzoekt of het mogelijk is. Facebook ontkent dat het bedrijf dit doet om geld aan WhatsApp te verdienen en zegt dat het nog te vroeg is om te zeggen of homomorfe encryptie gebruikt kan worden.

WhatsApp.
WhatsApp. (Afbeelding: Unsplash/Brett Jordan)

Eerder voerde WhatsApp, met sturing vanuit het moederbedrijf, al een grote verandering door aan het privacybeleid. Dat heeft geleid tot veel ophef, omdat gebruikers het er niet mee eens waren. In Europa zijn gebruikers beter beschermd tegen grote partijen als Facebook, maar niet alles kan voorkomen worden.

Meer data binnenhalen

Het is geen geheim dat het bedrijf al een tijd geld probeert te verdienen aan WhatsApp. Dat is blijkt nog best lastig te zijn, omdat de communicatiedienst gebruikmaakt van versleuteling van gebruiker tot gebruiker. Daardoor kan zelfs WhatsApp niet zien wat je naar je vrienden, familie en kennissen stuurt. Deze data ligt dus buiten hun bereik.

WhatsApp: zo check je of iemand jou geblokkeerd heeft

Facebook lijkt momenteel ook nog niet te kijken naar de consequenties van dergelijke veranderingen. Waarschijnlijk zullen een hoop mensen het platform verlaten wanneer homomorfe encryptie de norm gaat worden. Wellicht dat Signal tegen die tijd wederom een groot aantal nieuwe gebruikers mag verwelkomen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

The Information

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen