Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Tablets, Laptops & Computers 31 mei 2021
Leestijd: 3 minuten

Intel schiet zichzelf lelijk in de voet met vreemde MacBook vergelijking

Vorig jaar verschenen de eerste Mac’s met Appel Silicon. Dit betekende het begin van het einde voor de relatie met Intel. Het duurt niet lang meer voordat alle nieuwe Mac’s uitgerust zijn met een M1-chip of diens opvolger. Apple kan het tegenwoordig allemaal zelf en heeft geen hulp meer nodig van Intel.

Dit is een grote stap voor Apple waar vooral gebruikers flink van profiteren. De nieuwe MacBooks en iMac zijn sneller dan ooit, en dat doet pijn bij Intel. Die teleurstelling steken ze niet onder stoelen of banken. In de afgelopen maanden heeft de chipmaker al meerdere malen geprobeerd om zichzelf op te hemelen. De chip-maker is een soort ex geworden die dolgraag willen laten zien dat hij ook prima zonder je kan.

Intel vergelijkt nieuwe chip met MacBook

Helaas komt dat niet lekker uit te verf. Hierdoor schiet Intel zichzelf nog wel eens in de voet, zo ook met hun meest recente uithaal richting de iPhone-maker. De chipmaker heeft een aantal slides getoond om te laten zien dat je beter kunt gamen op een Windows PC dan op een Mac. Niet de meest sterke vergelijking omdat het algemeen bekend is dat de computers en laptops van Apple bepaald niet geschikt zijn om op te gamen.

Intel vergelijking MacBook M1
Intel laptop vs MacBook (Afbeelding: Intel)

In bovenstaande grafiek vergelijkt Intel een systeem dat gebruikmaakt van hun nieuwe chip met een MacBook Pro. Zoals je kunt zien doet het Intel-systeem het beter bij alle geteste games. Ook in de welbekende 3DMark test moet de MacBook Pro het afleggen. Duidelijke cijfers en dus een mooie overwinning voor de chipmaker. Of toch niet?

Mislukte vergelijking

Als je wat beter kijkt naar de informatie in de grafiek valt er iets opmerkelijks op. Intel gebruikt voor deze vergelijking een 16-inch MacBook Pro. Dit is dus geen vergelijking tussen een Intel processor en de M1-chip. De desbetreffende MacBook Pro heeft namelijk een i9-9980HK aan boord. Wat deze test dus vooral laat zien is dat de nieuwe versie van de i5 sneller is dan de i9.

Het bewijs dat de M1-chip ongekend snel is:

Daarnaast gebruik het Intel-systeem in deze test een NVIDIA Geforce RTX 3060. Dit is een nieuwere videokaart die volgens veel vergelijkingen beter presteert dan de AMD Radeon Pro 5600M die in de MacBook Pro te vinden is. Op dat punt heeft het Intel-systeem dus ook een streepje voor. Het is dus zeker niet verrassend dat de MacBook met een oudere processor en videokaart het aflegt in deze test.

Intel vs Apple

Deze grafiek lijkt dan ook vooral een manier om makkelijk te scoren. We hadden liever gezien dat Intel hun nieuwste chip tegenover de M1 van Apple zet. Waarschijnlijk scoren ze dan alsnog beter als het gaat om gamen, maar het gat zal minder groot zijn. Daarnaast is het een veel eerlijkere vergelijking voor de consument.

CES 2021: Intel wil je vóór 2025 in een zelfrijdende auto zetten

Het is zoals gezegd niet de eerste keer dat Intel zijn best doet om Appel een hak te zetten. De chipmaker wist zelfs een bekend Apple-gezicht over te halen om zijn oud werkgever te kijk te zetten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!