Nieuw in iOS 14: Picture-in-picture voor Netflix, FaceTime en andere apps

Apple rmens 24 jun 2020
Leestijd: 2 minuten

Het heeft tot 2020 geduurd, maar dit jaar krijgt de iPhone met iOS 14 eindelijk volledige ondersteuning voor picture-in-picture. Simpel gezegd kun je straks video blijven kijken terwijl je een andere app gebruikt. Dit gaat werken in praktisch alle video-apps zoals Netflix, maar ook bij videobellen met bijvoorbeeld FaceTime.

De iPad ondersteunde dit al langer, maar dit jaar komt het ook naar de iPhone. Nu de schermen van Apple’s smartphone steeds groter worden, is het een logisch moment. Picture-in-picture werkt in bijna alle apps die de standaard videospeler van Apple gebruiken, behalve als de functie actief wordt geblokkeerd.

iOS 14: video blijven kijken bij andere taken

Wanneer je bij het afspelen van video terugkeert naar het startscherm, blijft video als zwevende miniatuur in beeld terwijl je iets anders doet. Dit is erg handig als je bijvoorbeeld snel moet reageren op een bericht of een afspraak moet controleren. Voor dit soort korte taken is een video pauzeren vaak niet nodig.

In iOS 14 kan het picture-in-picture-beeld in vier hoeken van het scherm worden geplaatst. Je kunt de weergave ook tot volledige schermbreedte vergroten. In dit grote formaat plaats je de video eenvoudig helemaal bovenaan of onderaan het scherm. In de miniatuur blijven zaken als een play/pauze-knop en de voortgangsmeter zichtbaar.

Het werkt overigens ook met FaceTime. Tijdens een gesprek kun je de app verlaten zonder dat de video pauzeert en je blijft de ander als kleine miniatuur zien. Externe apps voor videobellen worden voor zover wij hebben getest nog niet ondersteund.

iOS 14 picture in picture 001
Klik/tap voor groter. (Screenshots: OMT/Raymon Mens)

Picture-in-picture in (bijna) alle apps

Ontwikkelaars hoeven niets extra’s te doen om deze nieuwe functie te ondersteunen. Het werkt in de bètaversie van iOS 14 in een aantal grote apps al prima. Wij konden picture-in-picture succesvol activeren bij Netflix, Videoland en Dumpert. YouTube blokkeert deze weergave actief omdat video’s op de achtergrond blijven kijken een betaalde functie is. Ook de NPO-app ondersteunt nog geen picture-in-picture op een iPhone, maar daar komt in de toekomst waarschijnlijk verandering in.

Meer iOS 14

iOS 14 werd tijdens WWDC 2020 aangekondigd en bevat naast deze nog veel meer nieuwe functies en verbeteringen. In ons dossier “Nieuw in iOS 14” laten we je uitgebreid kennismaken met alle nieuwe functies. De definitieve versie van het nieuwe besturingssysteem voor de iPhone en iPad (iPadOS 14) verschijnt in september. Later deze zomer zal een publieke bèta beschikbaar zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen