[REVIEW] iPhone 12 mini en iPhone 12 Pro Max: voor ieder wat wils

Smartphones Mark Hofman 1 dec 2020
Leestijd: 7 minuten

Met de lancering van de iPhone 12 mini en de iPhone 12 Pro Max is de gehele 12-serie van Apple eindelijk compleet. En nu de serie helemaal compleet is kunnen we wel stellen dat er dit jaar, op iPhone-gebied, voor ieder wat wils is. Maar is dat positief of niet?

In deze review neem ik de iPhone 12 mini en de iPhone 12 Pro Max onder de loop. Ik kijk naar wat de toestellen te bieden hebben tegenover de andere modellen, welke voordelen ze met zich meebrengen en welke nadelen ermee gepaard gaan.

iPhone 12 mini en 12 Pro Max: twee uitersten

Normaal gesproken behandelen we smartphones apart van elkaar. Iets wat we ook zeker met de gehele iPhone 12 serie doen, maar het is ook zeker goed om deze twee uitersten eens naast elkaar te leggen. De iPhone 12 mini is bijvoorbeeld een kleinere versie van de iPhone 12 met een groot nadeel. De iPhone 12 Pro Max is een grotere iPhone 12 Pro, maar dan met een groot voordeel. De twee uitersten lijken heel erg op de twee modellen die we al eerder hebben gezien en daarom is het goed om er in één review naar te kijken.

Deze review kun je natuurlijk op je dooie gemak doorlezen, maar er staat bovenaan dit artikel ook een video voor je klaar. Daar vertel ik je precies wat je ook in dit artikel kunt lezen. Het is dus aan jou de keuze wat je fijner vindt!

iPhone 12 mini

We beginnen met de meest interessante smartphone van dit jaar. Althans, voor een hoop mensen. Met de iPhone 12 mini gaat Apple eindelijk een keer de andere kant op. Het bedrijf komt niet allen met een grotere smartphone, maar ook met een kleinere smartphone. Iets dat tegen de verwachting in toch een stuk fijner is dan ik in eerste instantie dacht.

Ik vertel je waarom!

Het dual-camerasysteem (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Kleiner ontwerp

Je ziet het aan de naam, je ziet het aan de marketing: de iPhone 12 mini is klein. Sterker nog hij is zelfs net iets kleiner dan de iPhone 6. Met een gewicht van 133 gram ligt dit toestel, van de hele iPhone 12-serie, simpelweg het lekkerst in de hand. De iPhone 12 mini maakt het eindelijk weer eens mogelijk om een smartphone met één hand te bedienen en past met al het gemak van de wereld in je broekzak.

Ondanks het feit dat de iPhone 12 mini kleiner is dan de iPhone 6, beschikt hij wel over een groter beeldscherm van 5.4-inch. Bij de iPhone 6 was dat een 4.7-inch scherm. De kwaliteit ligt net zo hoog als bij de iPhone 12, alleen is het beeld wel voorzien van een hogere pixeldichtheid. Dat is logisch, want het scherm is dus wel een aanzienlijk stuk kleiner.

Het enige wat er op dit gebied aan te merken valt is de notch. Deze valt bij de reguliere modellen al op een negatieve manier op en dat is met de 12 mini niet anders. Sterker nog: ik denk dat ik me bij dit model iets meer stol aan de inkeping.

Even goed als de iPhone 12?

De vraag die we ons alleen moeten stellen is: heeft Apple gelijk? Is deze iPhone 12 mini net zo goed als de iPhone 12? Om een goed beeld te krijgen van wat dat laatste toestel nu precies te bieden heeft, verwijs ik je graag door naar onze review van die telefoon. Deze is via deze link te vinden.

Ik kan met al het vertrouwen van de wereld zeggen dat de iPhone 12 mini daadwerkelijk een kleinere iPhone 12 is. Het camerasysteem presteert net zo goed, hij beschikt over een zelfde beeldscherm en is net zo krachtig. Het toestel brengt dus niet alleen nostalgie qua ontwerp, maar is ook nog eens ontzettend goed. Alleen komt er wel een oud probleem om de hoek kijken dankzij deze nostalgie: de batterij.

Ik kan me niet heugen dat ik de laatste jaren zoveel met mijn percentage bezig was dan dat ik met de iPhone 12 mini ben. Ik ben geen fanatieke gebruiker, dus anderhalve dag redt ik normaal gesproken makkelijk en moet ik dus moeite doen om de accu in een dag leeg te krijgen. Bij de 12 mini moet ik moeite doen om de hele dag door te komen. Logisch dat dit zo is met het formaat van de telefoon, maar hopelijk kan hier in de toekomst iets aan gedaan worden. Daarbij lever je overigens wel een beetje in als je MagSafe wilt gebruiken. Waar de overige toestellen met een vermogen van 15W kunnen laden, doet de mini dat met 12W. Maar goed, de mini zit dan ook weer sneller vol.

iPhone 12 Pro Max

De iPhone 12 Pro Max is dit jaar meer dan alleen maar een groter Pro-model. Iets dat bij het vorige model (11 Pro Max) wel het geval was. Volgens Apple heeft deze smartphone meer te bieden dan zijn kleinere broertje. Dat is zeker het geval, alleen is het wel de vraag wat voor een  verschil dit precies maakt voor jou als consument.

Oceaanblauw (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Hoe groot is te groot?

De iPhone 12 Pro Max is een bakbeest van een smartphone. Niet alleen qua formaat, maar ook qua beeldscherm en prestaties. Het vernieuwde hoekige ontwerp zorgt er, in combinatie met het gewicht van 233 gram, voor dat het toestel niet heel lekker in de hand ligt. Smartphones zijn jarenlang steeds groter en groter geworden, waardoor de vraag “hoe groot is te groot?” vaak in mijn hoofd opduikt. Ik denk dat ik het antwoord inmiddels gevonden heb. De iPhone 12 Pro Max gaat over een grens.

Uitstekend voor het kijken van een filmpje of het spelen van een game, maar te groot voor het dagelijkse gebruik.Doordat de iPhone 12 Pro Max zo groot is heb je als consument de mogelijkheid om gebruik te maken van een imposant 6.7-inch beeldscherm. Eentje die kwalitatief zo hoog ligt dat het de beste smartphone-ervaring ooit geeft. De iPhone 12 Pro Max heeft de hoogste score ooit bij DisplayMate en zet 11 records op zijn naam. Ik snap wel waarom!

Brengt het meer dan de iPhone 12 Pro?

De iPhone 12 Pro is een complete smartphone waarbij het verschil met de iPhone 12 een stuk kleiner is dan we gewend zijn. In deze review vertel ik je er alles over!

De iPhone 12 Pro Max komt voor 95% overeen met de 12 Pro, maar er zijn dus wel wat verschillen. De batterij van de Pro Max is een bakbeest. Op een volle lading haal je makkelijk twee dagen bij normaal gebruik. Zo haalde ik de smartphone bijvoorbeeld op zondag om 17:27 uur uit de oplader. Dinsdagmiddag om 16:30 uur besloot ik het toestel aan de lader te leggen toen ik nog 26% batterij over had.

Het tweede verschil zit ‘em in het camerasysteem. Of althans, dat is wat Apple voornamelijk naar buiten brengt. Het is zeker zo dat de iPhone 12 Pro Max beter presteert bij slecht licht, maar of dat verschil zo groot is met de 12 Pro weet ik eerlijk gezegd niet. Laat ik het anders formuleren: het verschil tussen het camerasysteem van de 12 Pro en van de iPhone 12 Pro Max is er misschien wel, maar je moet wel heel goed kijken om dat verschil te kunnen zien.

Tja, en dan heb je natuurlijk ook nog dat grotere beeldscherm onder je neus.

iPhone 12 mini en iPhone 12 Pro Max voor ieder wat wils

Op voorhand was de iPhone 12 mini zeker niet mijn favoriet van dit jaar, maar dat is hij uiteindelijk wel geworden. Dit formaat telefoon heb ik meer gewist dan ik in eerste instantie dacht. Als ik kijk naar de kwaliteiten van het toestel en het feit dat ik hem kan gebruiken met een hand, dan hou ik met alle liefde rekening met een iets minder presterende batterij. Mensen die fan zijn van compacte smartphones of simpelweg een toestel in hun broekzak kwijt willen, die gaan zonder twijfel genieten van de iPhone 12 mini.

Wat betreft de Pro Max: smartphones zijn in de afgelopen paar jaar steeds groter geworden. Er is een groot deel consumenten die dit een fijne ontwikkeling vinden, maar er is ook zeker een groep die hier helemaal niet op zit te wachten. Over smaak valt niet te twisten, maar ik denk dat die tweede groep in het geval van de iPhone 12 Pro Max groter gaat worden. Door het gewicht, het ontwerp en de afmeting ligt de smartphone namelijk echt niet lekker in de hand. Laat staan of hij goed in een broekzak zit. Verwar deze iPhone 12 Pro Max ook zeker niet met de 11 Pro Max of de XS Max. De mensen die deze smartphones fijn vonden gaan niet direct voldoening halen uit de 12 Pro Max. Het is wel echt een aanzienlijk grotere telefoon. Maar voor de mensen die echt een grote smartphone willen hebben en toegang willen hebben tot het beste wat je Apple je op dit moment te bieden heeft, is dit een keiharde aanrader.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen