Het was te verwachten: ‘Apple loopt met iPhone 13 tegen probleem aan’

Tech Wesley Akkerman 13 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Het wereldwijde chiptekort nekt enorm veel bedrijven, of ze nou auto’s, gameconsoles of smartphones maken. De iPhone 13 wordt daarin niet ontzien. Als we de nieuwste geruchten mogen geloven, dan loopt Apple tegen enkele productieproblemen aan. Daardoor moet het bedrijf de doelen ten aanzien van die productie bijstellen.

Dat blijkt uit informatie die in handen is van de redactie van Bloomberg. Omdat er niet genoeg onderdelen zijn, behaalt Apple waarschijnlijk het doel van negentig miljoen geproduceerde iPhone 13-modellen niet in 2021. Dat aantal wordt nu met tien miljoen stuks – zo’n elf procent – in mindering gebracht vanwege de aanhoudende leveringsproblemen. Het gaat voornamelijk om een gebrek aan chips die afkomstig zijn van de bedrijven Broadcom en Texas Instruments.

Minder iPhone 13-smartphones in productie

TSMC is dan wel verantwoordelijk voor de primaire A15 Bionic-processor van de iPhone 13 (Pro), maar er komen natuurlijk genoeg onderdelen vanuit andere bedrijven. Ook die onderdelen hebben chips nodig, want anders functioneren ze niet goed. De twee eerdergenoemde bedrijven zijn verantwoordelijk voor enkele belangrijke onderdelen van de smartphones. Denk dan aan chips die het schermenergiemanagement, de Face ID-laseropstelling, de USB-verbinding en meer voor hun rekening nemen.

Albert Heijn stunt met prijs van de iPhone 13
Mini en zijn grotere broer (Afbeelding: Mark Hofman / OMT)

Dit nieuws komt niet helemaal uit de lucht vallen. Het is nu niet afkomstig van de nieuwskamer van Apple, maar eerder liet CEO Tim Cook al wel weten dat er productieproblemen in de lucht hangen. Dat deed de directeur tijdens de gesprekken over de omzet van het derde kwartaal. Destijds zei Cook dat er mogelijk chiptekorten zijn en dat het bedrijf “er alles aan doet om de omstandigheden te verzachten”.

Echter, wereldwijde chiptekorten zorgen ervoor dat elk bedrijf een keer aan de beurt komt en het dus met een pondje minder moet doen. Dan kun je goede relaties hebben met je leveranciers, maar ook die hebben slechts beperkte ruimte. Voor jou betekent dit dat je waarschijnlijk nog langer op je eigen iPhone 13 moet wachten. En dat terwijl de smartphone op moment van schrijven al redelijk schaars is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Bloomberg

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen