De reden om die iPhone 15 te laten liggen en nog een jaar te wachten

Smartphones Jeroen Kraak 5 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Over een weekje weten we eindelijk hoe de iPhone 15 eruit gaat zien. Toch is het misschien beter om de telefoon over te slaan en te wachten op de iPhone 16, en dat heeft een goede reden.

Op 12 september is het zover, en dan staat het Apple-evenement Wonderlust gepland. Tijdens dat evenement presenteert Apple de nieuwe iPhone 15-modellen, de Apple Watch Series 9 en Ultra 2, en mogelijk nog meer.

iPhone 16 in plaats van 15?

Het hoofdgerecht zijn natuurlijk de verschillende iPhone 15-modellen (de reguliere, Plus, Pro en Pro Max). Waarschijnlijk zie je tijdens die presentatie wat er allemaal beter is dan bij de iPhone 14. Dat klinkt allemaal geweldig, maar misschien is het toch beter om een jaartje te wachten. De iPhone 16 krijgt mogelijk een echt fijne update.

Een bron meldt aan The Elec namelijk dat de iPhone 16 een MLA AMOLED-scherm krijgt, in tegenstelling tot de iPhone 15. MLA staat voor Multi-Lens Array. Hierdoor kan er meer licht uitkomen, waardoor je een helderder scherm krijgt met nog betere kleuren en contrast.

MLA in OLED is niet helemaal nieuw; LG gebruikt het al in sommige televisies. Bij die toestellen nam de helderheid met tot 60 procent toe en de kijkhoek met 30 procent. Dezelfde resultaten bij de iPhone 16 zouden natuurlijk mooi zijn, al is de kijkhoek van minder groot belang.

De gevolgen

De nieuwe techniek is natuurlijk wel duurder dan de huidige, waardoor de iPhone 16 vermoedelijk duurder wordt dan de iPhone 15, aangezien Apple de gestegen kosten aan de consument doorberekent. Ook is dit allemaal onder voorbehoud, aangezien de release van de iPhone 16 nog een jaar verwijderd is. Mogelijk veranderen de ideeën nog gedurende het proces.

Apple iPhone 15: 7 dingen die we nu al zeker weten
Een concept van de iPhone 15 Pro Max met USB-C-aansluiting. (Afbeelding: Ice Universe)

Mocht Apple de overstap maken naar MLA, dan is het niet de eerste keer. Samsung gebruikt het al in de Galaxy S23 Ultra. Toch lijkt het verschil tussen dat scherm en dat van de iPhone 14 Pro klein. Het is afwachten hoe het is bij de iPhone 15 (zonder) en de iPhone 16 (met).

Daarnaast is er nog een ander voordeel als Apple overstapt op MLA OLED. Dat betekent dat de techniek verder wordt verspreid, en dat de kosten dus weer wat omlaag kunnen.

Casetify onthult geheim iPhone 15 Pro op Europa’s grootste techbeurs

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen