Hoe Bitcoin en crypto iPhones en Androids wereldwijd in gevaar brengen

Tech Wesley Akkerman 2 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Mensen die allerlei Bitcoin- en cryptoscams opzetten hebben manieren gevonden alsnog hun pijlen op iPhone- en Android-gebruikers te richten. Ze komen namelijk langs de verdediging die aanwezig is binnen de App Store en Google Play. Daardoor bereiken die scams de mensen alsnog.

Dergelijke praktijken worden in het Engels pig butchering (varkens slachten) genoemd. Ze bestaan al jaren en komen voor op websites, in malafide advertenties en sociale manipulatie. Met frauduleuze apps in het arsenaal kunnen oplichters makkelijker het vertrouwen winnen van potentiële slachtoffers.

Bitcoin en crypto als onderdeel van scam

Dat blijkt uit onderzoek van cyberbeveiligingsbedrijf Sophos (via Bleeping Computer). Scammers uit China proberen mensen op Facebook en Tinder over te halen te investeren in assets waarvan verondersteld wordt dat ze echt zijn. Voornamelijk mannen zijn het slachtoffer, die benaderd worden door nepprofielen van vrouwen.

De profielen van vrouwen hadden foto’s die van het internet af kwamen. Op de foto’s werd duidelijk dat die vrouwen een uitbundig leven leiden. Dat kan, omdat ze veel geld hebben. Dat regelden ze via een oom, die bij een financieel adviesbureau werkt. En uiteraard kun jij dat ook fixen, door een specifieke app te downloaden op je iPhone of Android.

Een neppe app downloaden op iPhone of Android

We hoeven je niet te vertellen dat die app nep is. En dat die bedoeld is om geld afhandig te maken van slachtoffers die eigenlijk met andere dingen bezig zijn. Het erge is nog dat de scammers mensen helpen met het overmaken van geld op een legitiem financieel platform, zoals Binance. Daarna gaat het geld naar de neppe app.

De apps die in deze scam gebruikt worden, zijn onder meer Ace Pro en MBM_BitScan (op iPhone) en Bitscan (op Android). Hoe krijgen de scammers die apps in de winkels? Door eerst alles volkomen legaal te doen, en dan later onderdelen aanpassen waardoor het gedrag van de app gigantisch verandert.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Bleeping Computer

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen