De DMA start vandaag: dit verandert er voor Apple, Google en Meta

Tech Jeroen Kraak 6 mrt 2024
Leestijd: 4 minuten

Het is 6 maart en dat betekent dat de Digital Markets Act (DMA) van de EU in werking treedt. Dit betekent dat er een hoop digitale zaken veranderen, waaronder je iPhone- of Android-toestel.

De EU heeft de DMA ingesteld omdat zij van mening is dat veel techbedrijven te veel macht hebben. Zo is er op bepaalde vlakken weinig concurrentie en misbruiken bedrijven volgens de EU hun monopoliepositie.

Met de DMA worden techbedrijven zoals Apple en Google gedwongen om een andere koers te varen. De eerste tekenen hiervan zul je dan al vanaf vandaag zien op je iPhone- of Android-toestel. Maar wat is er precies anders?

Dit verandert er voor Apple op je iPhone

Laten we beginnen bij een van de bedrijven waar de EU haar pijlen het meest op heeft gericht: Apple. Om aan de DMA te voldoen heeft het bedrijf vandaag iOS 17.4 gelanceerd. Door deze nieuwe update heb je meer mogelijkheden op je iPhone.

Zo is het vanaf nu mogelijk om apps buiten de App Store om te downloaden, wat in techtaal ook wel sideloading wordt genoemd. Wel zijn de techbedrijven daarover nog in gevecht, want niet iedereen vindt dat Apple het op een goede manier doet.

Je gebruikt de rekenmachine op je iPhone al heel lang verkeerd
(Afbeelding: Jaime Marrero)

Daarnaast moet Apple ook andere browsers beter ondersteunen die niet gemaakt zijn via Apple’s WebKit. Bovendien krijg je bij het installeren van iOS 17.4 een scherm te zien waar je zelf je standaardbrowser kunt kiezen.

Een laatste grote verandering is dat Apple zijn NFC-chip open moet zetten voor andere aanbieders. Voorheen kon je alleen betalen via Apple Pay via de NFC-chip, maar nu moeten ook andere bank-apps contactloos betalen mogelijk maken.

Google moet ook aan de bak met Android

Maar Apple is niet het enige bedrijf dat wordt aangepakt door de EU. Ook Google is in het geding. Het bedrijf is natuurlijk vrij dominant met zijn zoekmachine en Android.

Op Android krijg je straks, net zoals op de iPhone, een scherm te zien waarin je je standaardbrowser kunt selecteren. Daarnaast moet Google op Android je ook de keuze geven voor je standaardzoekmachine.

Waarom je die nieuwe Samsung Galaxy S24 Ultra (niet) wil kopen
De Samsung Galaxy S24 Ultra draait natuurlijk op Android. (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Maar ook andere Google-onderdelen liggen onder de loep. Zo moet het bedrijf je de optie geven om gegevens van zijn verschillende diensten niet aan elkaar te koppelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een link tussen zoekresultaten en YouTube. Daarnaast moeten gebruikers ook de mogelijkheid hebben om hun gegevens van de Google-servers te halen.

Maar er zijn niet alleen veranderingen die je alleen op Android ziet, want ook de zoekresultaten moeten op de schop van de zoekmachine. Zo moet Google vaker linken naar concurrenten als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een vlucht of hotel. Voorheen deed het dat vooral naar eigen diensten.

Facebook, Instagram en WhatsApp op de schop op je iPhone en Android-toestel

Ook Meta ontkomt niet aan maatregelen van de DMA. Het bedrijf moest van de EU een advertentievrij abonnement aanbieden voor Facebook en Instagram, en die is er sinds 1 maart. Voor 9,99 euro per maand zie je geen reclame meer tussen je feed verschijnen.

Maar niet alleen Facebook en Instagram horen bij Meta, dat geldt ook voor WhatsApp. De berichtendienst moet nu ook berichten van andere apps toestaan. Zo kun je op je iPhone- of Android-toestel straks ook via WhatsApp chatten met mensen die bijvoorbeeld Telegram of Signal gebruiken. Die update is op het moment van schrijven echter nog niet gelanceerd.

WhatsApp, Signal en Telegram in een app? Zo gaat dat gebeuren
De nieuwe functie. (Afbeelding: WABetaInfo)

Amazon

Ben je klant bij Amazon, dan zal je wellicht al wat zijn opgevallen. Het bedrijf vraagt aan gebruikers of het informatie mag verzamelen voor gepersonaliseerde advertenties.

Het bedrijf is groter dan alleen de digitale winkel. Ook Prime Video, IMDb en Twitch horen bij het megabedrijf. Genoeg platformen om advertenties op te laten zien.

Microsoft en Windows

Wat Apple en Google respectievelijk met de iPhone en Android-toestellen hebben, heeft Microsoft met laptops. Bijna allemaal draaien ze op Windows. Dat zorgt ervoor dat Microsoft daar ook een aantal voordelen uithaalt en dus maatregelen moet nemen van de EU.

Zo mag Windows Search niet meer automatisch zoekresultaten van Bing laten zien. Daarnaast mogen nu ook andere bedrijven zoals Google feeds toevoegen aan de Windows Widgets. Ook moet het makkelijker worden om vooraf geïnstalleerde apps te verwijderen.

TikTok

Als laatste moet ook TikTok gehoor geven aan een aantal nieuwe regels van de EU. Het moet duidelijker worden welke gegevens de app van iPhone- en Android-gebruikers precies verzamelt. Zo is de functie om eigen informatie te downloaden verbeterd.

Ook moet het voor gebruikers makkelijker zijn voor gebruikers om hun data te verplaatsen naar andere apps waarbij je je registreert via TikTok. Het bedrijf heeft hiervoor een nieuwe API uitgebracht.

Tips voor de iPhone die je een echte pro maken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen