Waarom mensen langer met een iPhone dan Android-toestel doen

Smartphones Sam Dille 12 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

De wereldbevolking is in twee kampen gesplitst wat betreft mobiele besturingssystemen. Team iPhone en team Android. Beide besturingssystemen zijn enorm populair, maar met één van de twee doe je toch echt een stuk langer.

CIRP, een Amerikaans researchbureau, deed onderzoek naar de verkoop van beide bedrijven. Uit de studie bleek dat er jaarlijks veel meer Androids worden verkocht dan iPhones. Dat betekent echter niet dat het besturingssysteem beter functies heeft. Het heeft waarschijnlijk met iets anders te maken.

Android vs iPhone: welke smartphone gaat langer mee?

Het lijkt er namelijk op dat Android-gebruikers hun smartphone vaker moeten vervangen voor nieuw exemplaar. CIRP publiceerde onderstaande grafiek met de uitkomsten van het onderzoek.

Het blauwe vlak laat zien dat 10 procent van de iPhone-bezitters hun telefoon een jaar of minder heeft gebruikt voordat ze naar iets anders upgraden. Dat betekent dat 90 procent van de iPhone-gebruikers hun telefoon langer dan een jaar houdt. Ondertussen past 23 procent van de Android-gebruikers in die categorie, meer dan twee keer zoveel.

Upgrades Android en iPhone
(Afbeelding: CIRP)

Waarom kopen Android-gebruikers vaker een nieuw toestel?

Dit opvallende verschil heeft geen waterdichte oorzaak. Wel komt CIRP met een aantal theorieën.

De eerste theorie heeft te maken met de aankoopprijs van Android-smartphones. Omdat deze gemiddeld goedkoper zijn dan die van een iPhone, zijn eigenaren sneller geneigd om te upgraden. Het is een interessante theorie, maar niet geloofwaardig. Aangezien er genoeg Android-telefoons zijn die vergelijkbaar geprijsd zijn met iPhones. Denk aan de dure opvouwbare smartphones die steeds populairder worden.

Een andere mogelijke reden is dat iPhones duurzamer zijn. Ook deze theorie kunnen we van tafel vegen. Tegenwoordig zijn zowel Android-telefoons als iPhones gemaakt van vergelijkbare materialen en hebben ze vergelijkbare stevigheid.

De beste theorie die CIRP presenteert, is de enorme keuze die gebruikers hebben. Omdat er elk jaar maar een paar nieuwe iPhones verschijnen, hebben iPhone-gebruikers minder stimulans om jaarlijks te upgraden. Android-gebruikers hebben echter veel meer keuze, met meerdere lanceringen per jaar van verschillende lijnen. Ze worden dus meer verleid om vaker te upgraden.

iPhone-kabels worden snel geel, maar waarom is dat eigenlijk zo?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen