Foto per ongeluk verwijderd op je iPhone of Android? Zo tover je ‘m terug

Smartphones Jeroen Kraak 20 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Heb je net het perfecte plaatje gemaakt met je iPhone of Android, verwijder je ‘m per ongeluk. Jij bent echt niet de enige die dat overkomt. Gelukkig hoeft het niet te betekenen dat je ‘m voorgoed kwijt bent. Er is namelijk een manier om ‘m terug te krijgen.

De iPhone en high-end Androids zijn ideale smartphones om goede foto’s mee te maken. Apple en merken als Samsung en Google leggen veel aandacht op de camera en dat resulteert in goede kiekjes. Toch gebeurt het dat je per ongeluk een foto verwijdert, die je eigenlijk niet kwijt wil raken. Wij vertellen je hoe je ‘m terughaalt.

Verwijderde foto’s terughalen op je iPhone

Gelukkig heeft Apple in de iPhone al een veiligheidsfunctie ingebouwd. Apple bewaart namelijk altijd 30 dagen je verwijderde foto’s en video’s op de iPhone. Een slimme functie, omdat dit een foutje is dat ons allemaal wel eens kan overkomen.

Hiervoor moet je in de Foto’s-app op je iPhone naar Albums. Daar scroll je helemaal naar beneden en ziet “Recent verwijderd” staan. Als je hierop klikt, moet je eerst je Face ID of code gebruiken om binnen te komen. Eenmaal daar zie je de foto’s die je de laatste dertig dagen hebt verwijderd. In die map kun je trouwens ook kiezen om een foto of video definitief te verwijderen.

Warmtecamera gadget voor je iPhone of Android
De Pixel 8 Pro (Afbeelding: Google)

Nog beter is natuurlijk als je regelmatig een back-up maakt van je foto’s. Dat is handig als je bijvoorbeeld je telefoon kwijtraakt of zwaar beschadigd raakt. Dat kan natuurlijk via iCloud op je iPhone, maar ook met apps zoals Google Foto’s.

Foto’s terug toveren op Android

Google Foto’s wordt gebruikt door veel Android-telefoons. Die app heeft een soortgelijke functie. Ook Google bewaart de foto’s 30 of 60 dagen, afhankelijk van of je ze in de cloud opslaat. Dit kan overigens ook op je iPhone.

Op je Android- of iPhone ga je naar de Google Foto-app en vervolgens naar Bibliotheek. Daar vind je de prullenbak. Hier staan je verwijderde foto’s.

Niet in de prullenbak?

Vind je de foto’s niet terug op je iPhone of Android-app? Dan zijn ze waarschijnlijk voorgoed verdwenen. Toch is er nog een laatste optie. Het programma Stellar Data Recovery zou kunnen werken.

Hier zit echter wel een groot nadeel aan, want deze software voor je iPhone is niet gratis. Bovendien werkt het niet op Android. De prijs is 39,99 euro en er is geen garantie dat dit ook daadwerkelijk werkt, hoewel de software wel goede recensies scoort.

@wantnl

iPhone 15 Pro Max heeft ZEVEN lenzen 🔥 #iphone15promax #iphonecamera #iphone #iphonetips #techtok

♬ original sound – WANT – WANT

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen