Hands-on iPhone 15 Pro: razendsnel en nog betere camera

Tech reviews Jeroen Kraak 19 sep 2023
Leestijd: 4 minuten

Tijdens Apple Wonderlust zagen we voor het eerst de iPhone 15 Pro. De presentatie zat, zoals verwacht, goed in elkaar. Maar hoe presteert de smartphone in de praktijk? WANT-redacteur Jeroen Kraak kreeg de kans om het toestel een paar dagen voor de release alvast uit te proberen.

De iPhone 15 Pro is misschien wel de meest gewilde telefoon die Apple dit jaar uitbrengt. Hoewel de smartphone pas vanaf 22 september beschikbaar is, loopt de levertijd vanwege alle pre-orders flink op. Zo is de blauwe versie met 128 GB opslag op dit moment pas leverbaar vanaf 11 oktober via Apple zelf. Maar is deze populariteit wel terecht?

@wantnl

Actieknop iPhone 15 is 🔥#actionbu #iphone15promax #iphone #apple #techtok

♬ original sound – WANT – WANT

Het uiterlijk van de iPhone 15 Pro

Zodra ik de doos van de iPhone 15 Pro open, vallen me een paar dingen op. Allereerst is de nieuwe geweven kabel opmerkelijk. Dit had eigenlijk al veel eerder mogen gebeuren, aangezien mijn oplaadkabels meestal binnen twee jaar versleten zijn. Het is dus fijn dat deze nu duurzamer is geworden.

Aan het einde van de kabel bevindt zich een andere grote verandering: de USB-C-poort. Veel mensen hebben hier lang op gewacht. De poort op de iPhone 15 Pro ondersteunt zelfs USB 3-snelheden, hoewel dit met de meegeleverde kabel nog niet merkbaar is. Hiervoor moet je een speciale kabel aanschaffen.

Apple heeft het uiterlijk van de iPhone 15 Pro ingrijpend aangepast. In plaats van roestvrij staal wordt nu titanium gebruikt, en dat is duidelijk te merken. De telefoon voelt aanzienlijk lichter aan in vergelijking met zijn voorganger. Bovendien ligt hij door de ietwat afgeronde vormen comfortabeler in de hand.

Dit heeft overigens geen invloed op het risico van onbedoelde aanrakingen van het scherm. Sterker nog, de schermranden van de iPhone 15 zijn iets dunner. Hierdoor heeft de telefoon dezelfde schermgrootte, maar is hij qua afmetingen iets kleiner.

USB C iPhone 15 Pro
USB-C (Afbeelding: Jeroen Kraak/WANT)

De Actieknop

Aan de buitenkant van de iPhone 15 is ook de nieuwe Actieknop te zien. Deze werkt eenvoudig en je kunt zelf de functie ervan kiezen. Standaard staat deze op de stille modus, net zoals je gewend bent van eerdere modellen.

Hoewel je via het menu vooraf bepaalde functies kunt instellen, heb ik via de Opdrachten-app Apple Music gekoppeld. Hierdoor heb ik met één druk toegang tot mijn afspeellijst, wat voor mij een ideale functie is, aangezien dit een van de apps is die ik het meest gebruik.

Het zou echter handig zijn als Apple in de toekomst nog een extra functie aan de knop toevoegt. Denk aan een korte druk voor een andere functie dan een lange druk, zoals bijvoorbeeld het geval is bij de AirPods Pro 2. Hiermee kun je met een korte druk een nummer pauzeren, terwijl een lange druk de ruisonderdrukking verandert.

De razendsnelle iPhone 15 Pro

Goed, dat is de buitenkant. Aan de binnenkant is er ook veel veranderd. Wat meteen opvalt, is dat de iPhone 15 Pro razendsnel is. Ik schakel moeiteloos tussen verschillende programma’s, en de animaties ogen vloeiend. Dit is te danken aan de 3-nm-chip aan de binnenkant, die meer transistoren kan bevatten en daardoor krachtiger is.

iPhone 15 Pro
Mooi blauw (Afbeelding: Jeroen Kraak/WANT)

Ik kreeg van Apple een demoversie van Resident Evil Village om de chip maximaal te belasten. Deze game, oorspronkelijk ontwikkeld voor pc en consoles, draait zeer soepel op de iPhone 15 Pro. Sterker nog, de telefoon wordt niet eens warm. Er is echter één maar: als je echt wilt genieten van de hoogste grafische instellingen, moet je het spel toch op een pc spelen.

Camera

Een van de belangrijkste redenen om voor de iPhone 15 Pro te kiezen in plaats van de standaardversie, is natuurlijk de camera. Ook op dit gebied stelt de iPhone 15 Pro niet teleur. Een van de grootste vernieuwingen is de 5X telefotolens, waarmee je geweldig kunt inzoomen. Het resultaat is echt indrukwekkend, in tegenstelling tot digitale zoom, die vaak korrelig en onscherp beeld oplevert.

Bovendien kun je in de fotomodus eenvoudig de portretstand selecteren, waardoor de camera automatisch diepte aan de foto toevoegt. Later kun je deze diepte gemakkelijk aanpassen.

Ook de video-opnames op de iPhone 15 Pro zijn zoals verwacht van hoge kwaliteit. Het is nu ook mogelijk om tijdens het filmen eenvoudiger in te zoomen.

iPhone 15 Pro camera
Zoals gezegd is dit slechts een hands-on review. Over enkele weken zullen we een uitgebreidere review en video presenteren. Om een telefoon echt goed te kunnen beoordelen, moet je hem immers gedurende langere tijd gebruiken.

iPhone 15 Pro verslaat elke Android-telefoon in deze test

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen