James May: “Jeremy Clarkson en Richard Hammond zijn gewoon bang”

Films & Series Jeroen Kraak 31 jul 2021
Leestijd: 4 minuten

The Grand Tour is terug. Dit keer gaan Jeremy Clarkson, Richard Hammond en James May op pad in Schotland. Wij spraken met de laatste.

De nieuwe episode in The Grand Tour heet geheel toepasselijk Lochdown. Tijdens coronatijd gaan de drie beroemde presentatoren Schotland op stelten zetten op hun bijzondere manier. Natuurlijk is ook James May weer van de partij. Wij spraken de presentator over de avonturen in het land van kastelen en kilts en natuurlijk hebben we het ook over auto’s.

Deze aflevering van The Grand Tour speelt zich af in Schotland. Hoe was het om daar te rijden?

“Rijden in Schotland is geweldig. De wegen zijn erg goed onderhouden, een prachtig klassiek uitzicht en je komt bijna geen verkeer tegen. Het is eigenlijk gewoon een circuit. Ik denk ook dat veel mensen alleen naar Schotland gaan om er te kunnen rijden.”

Hoe was het om The Grand Tour op te nemen terwijl het Coronavirus rondgaat?

“Het is praktischer wat lastig omdat je Richard Hammond moet ontsmetten, je moet Jeremy Clarkson even sproeien en je moet de auto’s coronaproof maken. Normaal pakken we ’s avonds lokaal een biertje, maar dat kon nu niet, omdat we niet ons bubbels mochten verlaten. Toch merk je er filmisch niets van. We kunnen gewoon werken, alleen sommige plaatsen waren niet mogelijk. Ik denk ook dat niemand het aan de aflevering van The Grand Tour ziet.”

Eten is altijd belangrijk in jullie trips. Kun je wat zeggen over het voedsel in deze aflevering?

“Alles wat ik tijdens deze trip kookte was gefrituurd. Dat was natuurlijk de grap, omdat mensen in Schotland de gewoonte hebben om te frituren.”

Een van de hoogtepunten in The Grand Tour zijn de grappen die jullie met elkaar uithalen. Ook dit keer ben je het slachtoffer. Word je dat niet helemaal zat?

“Nee ik vind het niet erg. Ik weet dat onze kijkers het leuk vinden en ons graag zien lijden. Ik moet Richard en Jeremy wel toestaan om grappen met mij te maken want dat helpt ze om te gaan met hun eigen onzekerheid.”

We zien je in de serie op een brug rijden waarbij het de vraag is of het goed afloopt Hoe was dat?

“Ik wist eigenlijk wel dat het goed zou moeten komen. Ik heb er zelf nog nooit op gereden, maar er zijn mensen die dat wel hebben gedaan. Ik heb het zelf berekend dat mijn auto het kan. Het is toch een heel raar gevoel. Bovendien ging ik zoals altijd als eerste. Die twee verzinnen altijd een slecht excuus om mij voor te laten gaan. Ze zijn gewoon bang! Ik zou het overigens niet aanraden om te doen.”

Waarom koos je tijdens de roadtrip voor een Cadillac?

“Ik houd van deze oude Cadillacs want ze zijn elegant en ze zijn extreem. Het opvallende is de bordeauxrode kleur, die lijkt Typisch Amerikaans, vooral in de jaren ’70 toen die wagen is gemaakt. Zelfs alle details in de auto hadden die kleur zoals de knopjes. Je ziet echt de toewijding. Toen de makers voor die kleur hadden gekozen, maakten ze alles zo. Helaas heb ik geen kleren in die kleur, moet ik toegeven!”

Wat zijn de beste en slechtste eigenschappen voor Amerikaanse auto’s?

“Het beste is de styling. Het is heel extravagant en je herkent het uit de jeugdseries van vroeger. Het slechtste is dat ze nogal groot zijn en veel benzine verbruiken. Brandstof is nu eenmaal duurder in Europa en dat is dan ook een van de redenen dat je ze hier niet ziet rijden.”

Zelf heb je natuurlijk een Tesla, maar als je daarnaast een auto mag kiezen uit de gehele Amerikaanse autogeschiedenis, welke zou dat zijn?

“Nu zou het een Tesla zijn, want ik ben geïnteresseerd in elektrische auto’s. Ook vind ik de discussie tussen accu en waterstof interessant. In de geschiedenis zou het waarschijnlijk de Corvette zijn. Het is een soort opgedroogd standbeeld.”

Welke bestemming zou je nog willen aandoen met The grand tour?

“Lastige vraag, laat me even nadenken. Noord-Korea! Ik denk dat het een interessante aflevering zou worden. Ik ben benieuwd wat voor auto’s ze daar hebben.”

Sommige grappen zitten wellicht tegen het randje aan voor sommige mensen. Wat vindt Amazon daarvan?

“Zij censureren ons totaal niet. Misschien als het echt racistisch is. We maken nu grappen over het Britse establishment, wat zou het ze schelen? Ze vinden het juist leuk.”

The Grand Tour Lochdown met James May is nu te zien op Amazon Prime Video.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!