Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Elektrische auto's 31 jul 2021
Leestijd: 3 minuten

Tesla stapt over op bijzonder stuur, maar is deze toegestaan in Nederland?

Tesla is op veel gebieden een echte pionier. We hebben het dan natuurlijk vooral over elektrische rijden, maar ook over andere zaken. Denk bijvoorbeeld ook aan het zelfrijdend vermogen van hun bolides. Toch is dat blijkbaar nog niet genoeg, want nu gaat Elon Musk ook het stuur flink veranderen.

Tesla onthulde onlangs de vernieuwde Model S. Daarbij viel het nodig op, maar het ging na afloop vooral over het stuur. Deze is bij toekomstige auto’s van Tesla namelijk niet meer rond. Het bedrijf van Elon Musk heeft ervoor gekozen om de bovenkant weg te halen. Wat overblijft is een soort Formule 1-stuur dat ook wel een Yoke genoemd wordt.

Tesla met een Formule 1-stuur

De term Yoke komt uit de luchtvaartwereld en wordt gebruikt om het stuur in een vliegtuig aan te duiden. Ook dit stuur heeft geen bovenkant, en daar is een goede reden voor. Op deze manier heb je beter zicht op je instrumenten. Ook voor auto’s kan dat een groot voordeel staan. Het moderne dashboard wordt steeds verder uitgebreid en krijgt meer en meer functies. Op dat punt is de overstap van Tesla niet zo gek.

Nieuwe Tesla Model S
Het nieuwe interieur. (Afbeelding: Tesla)

Er kleeft echter ook een nadeel aan het nieuwe stuur van Tesla. Waarschijnlijk heb je tijdens je rijles geleerd om bij een scherpe bocht over te pakken. Dat gaat een stuk lastiger wanneer het stuur een groot deel mist. In een vliegtuig of Formule 1-auto heb je dat niet nodig, maar op de openbare weg komt je regelmatig in een situatie dat dit wel van toepassing is.

Elon Musk wil geen rond stuur meer

Het is dus nog maar de vraag of dit nieuwe stuur een verbetering is ten opzichte van het ouderwetse ronde stuurwiel. Hoe dan ook gelooft Tesla erin dat dit wel het geval is. Ze zeggen zelf dat ze het stuur opnieuw uitgevonden hebben. Dit is de toekomst en Elon Musk wil ook niet meer terug. Op Twitter vroeg iemand hem of je toekomstige Tesla’s ook met een gewoon stuur kan kopen. Het antwoord daarop was kort en duidelijk: ‘Nee’.

Tesla zet dus vol in op hun nieuwe stuur, maar is deze wel toegestaan in Nederland? Er zijn vuistdikke boeken vol met regels en wetten die gelden voor auto’s, en die zijn niet overal hetzelfde. Wat mag in Amerika, is hier soms niet toegestaan. Zo zijn er ook grote twijfels over of de Cybertruck van Tesla wel de weg op mag in Europa en Nederland. Gelukkig zal het nieuwe stuur van Tesla voor minder problemen gaan zorgen.

Is het toegestaan in Nederland?

Onze collega’s van Autovisie hebben contact opgenomen met het RDW. Zoals je hier wat uitgebreider kunt lezen, zijn er zeker regels waar een stuur aan moet voldoen. Deze zeggen echter weinig over de vorm. Dat is een bewuste keuze zodat er ruimte overgelaten wordt voor alternatieve vormen. Volgens het RDW wordt daar zeker gebruik van gemaakt en is er een tendens dat steeds meer voortuig in de toekomst een meer rechthoekig stuur gaan krijgen.

Nieuwe Tesla Model S
Van buiten is er niet heel veel anders. (Afbeelding: Tesla)

Het nieuwe stuur van Tesla voldoet dus aan de wet qua vorm. Dat geldt ook voor de verschillende bedieningsorganen. In een Tesla vind je geen traditionele hendels meer voor het bedienen van de richtingaanwijzers en de ruitenwissers. Deze functies bedien je vanaf het stuur, en ook dat is dus toegestaan. Tesla kan dus gewoon hun vernieuwde Model S met het nieuwe stuur naar Nederland brengen.

Alles over de nieuwe Tesla Model S

Naast een nieuwe stuur heeft de vernieuwde Tesla Model S nog veel meer te bieden. Zo gaat de range omhoog, is hij nog sneller en is er een console aanwezig die zich kan meten met de PlayStation 5. Meer daarover en hoeveel de nieuwe Tesla Model S gaat kosten, lees je hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!