‘Justitie VS wil dat Apple nog 12 iPhones ontgrendelt’

Apple rmens 23 feb 2016
Leestijd: 1 minuut

Apple is na een bevel van de rechter om de FBI te helpen bij het kraken van het codeslot van de iPhone van een terrorist in een felle strijd met de Amerikaanse overheid verwikkeld. Apple wil dit niet omdat het een gevaarlijk precedent zou scheppen.

De FBI benadrukt dat het om een individueel geval gaat, maar volgens The Wall Street Journal loopt justitie in de VS zich al warm om het mandaat dat de FBI afdwong in nog 12 andere zaken in te zetten.

Antieke wet vormt vrijbrief

In tegenstelling tot de zaak van de FBI zou het in de twaalf andere gevallen niet gaan om terroristische aanslagen, maar om een scala aan andere (serieuze) overtredingen. Het Amerikaans ministerie van Justitie zou net als de FBI de All Writs Act in willen zetten om Apple te dwingen het kraken van de iPhones mogelijk te maken. Deze wet stamt uit 1789 en geeft de federale rechtbanken in de VS toestemming om alle mogelijke manieren te gebruiken om iemand of een bedrijf te dwingen te doen wat gevraagd wordt.

Apple is opgedragen om een speciale iOS-versie voor de FBI te maken die een onbeperkt aantal (geautomatiseerde) pogingen om de code van het slot van de iPhone te kraken toelaat. Tim Cook noemt dit een verkapte backdoor en is bang dat de beslissing de deur open zet voor een eindeloze stroom aan vergelijkbare verzoeken. De CEO heeft in een open brief aan klanten al gezegd dat Apple de beslissing aan zal vechten. Het bedrijf moet vrijdag 26 februari zijn definitieve bezwaar indienen.

Nalezen:

Het nieuws over deze zaak volgt zich snel op. Overzicht kwijt? Lees deze artikelen na:

  • Apple vs. FBI: de actuele stand van zaken
  • Overzicht: deze gegevens geeft Apple aan wetshandhavers
  • Apple vs. FBI: Bill Gates en Mark Zuckerberg zijn het fundamenteel oneens

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen