rmens
rmens Apple 25 feb 2016
Leestijd: 2 minuten

Sorry FBI, Apple verscherpt beveiliging iOS

Apple is begonnen met het ontwikkelen van nieuwe veiligheids­maatregelen voor iOS en iCloud. Deze moeten het nog moeilijker maken om op bevel van de rechter een iPhone te kraken. Precies wat Apple in de momenteel lopende FBI-rechtszaak moet doen.

Volgens The New York Times is Apple bezig met verbeteren van de beveiliging van iCloud en de hardwarematige versleuteling. Dat moet ervoor zorgen dat Apple deze zelf ook niet meer kan ontgrendelen.

Codeslot

Apple werd vorige week door de rechter bevolen mee te werken aan het ontgrendelen van de iPhone 5C van een van de terroristen die een aanslag pleegde in San Bernardino. Het bedrijf moet een speciale iOS-versie voor de FBI te maken die een onbeperkt aantal pogingen om het codeslot te kraken toelaat. Normaal wist een iPhone zichzelf na 10 pogingen. Dit is technisch mogelijk, maar Apple gaat tegen de uitspraak in beroep. Volgens bronnen binnen het bedrijf wordt er aan nieuwe hardwarematige beveiliging gewerkt om dit in de toekomst onmogelijk te maken.

iCloud

Back-ups die in iCloud opgeslagen worden zijn versleuteld, maar Apple slaat de encryptiesleutels zelf ook op. Daardoor kunnen wetshandhavers bij Apple aankloppen en een iCloud-backup opvragen. Het bedrijf verstrekte in de San Bernardino-zaak alle beschikbare iCloud-backups en werkte met de FBI samen om een recente iCloud-backup te maken, maar dat lukte niet omdat het iCloud-wachtwoord op verzoek van de FBI was gewijzigd.

Volgens FT (betaalmuur) wil Apple de encryptiesleutels van iCloud niet langer opslaan. Dat zorgt ervoor dat de data niet langer voor Apple toegankelijk is, maar bezorgt de consument mogelijk ook ongemak. Als data met een iCloud-wachtwoord versleuteld is, kan deze bijvoorbeeld niet meer hersteld worden als een gebruiker zijn wachtwoord vergeten is.

Tim Cook noemde in een interview met ABC News de software die Apple voor de FBI moet schrijven het “digitale equivalent van kanker”. Apple is van plan de beslissing op meerdere gronden aan te vechten en zal vrijdag zijn definitieve bezwaar bij de rechtbank indienen. Tim Cook:

If a court can ask us to write this piece of software, think about what else they could ask us to write — maybe it’s an operating system for surveillance, maybe the ability for the law enforcement to turn on the camera. I don’t know where this stops. But I do know that this is not what should be happening in this country.

Nalezen:

Het nieuws over deze zaak volgt zich snel op. Overzicht kwijt? Lees deze artikelen na:

  • Grof geschut: Apple betrekt grondwet en congres bij FBI-zaak
  • Apple vs. FBI: de actuele stand van zaken
  • Overzicht: deze gegevens geeft Apple aan wetshandhavers

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!