Deze Kerst: Star Wars, Marvel en drie andere machtige specials die je moet zien

Films & Series Dennis Mons 1 dec 2022
Leestijd: 4 minuten

We gaan weer de laatste maand van het jaar in en dus reden genoeg om met een kop thee en snacks op de bank te ploffen en rondom Kerst fijne films te kijken. Dat geldt zeker voor deze specials die plaatsvinden in een bestaand universum, maar even rond deze dagen afwijken.

Het is heerlijk dat makers van films en series rondom de feestdagen speciale shorts en tv-afleveringen te maken. Het argument is in dit artikel dat het niet kerstfilms an sich mogen zijn, het moeten specials zijn, of minstens een spin-off van een bestaande film of serie. We tellen klassiekers als Elf, Scrooge, Home Alone en Die Hard dus niet mee.

Kerst-specials om ontzettend blij van te worden

Dit is in ieder geval een kort, maar fijn lijstje van fijne, aparte kerst-specials. Wat is die van jullie?

#1 Star Wars Holiday Special

Feitelijk heeft deze film niets te zoeken in de lijst van beste Kerst specials, want het is een gedrocht. En toch is deze visuele zelfkastijding de moeite van het kijken waard. Waarom, zeg je wellicht?: gewoon omdat het kan.

Veel valt er niet over deze baggerfilm te zeggen behalve het feit dat een groot deel van de originele Star Wars-cast in de Holiday Special terugkomt.

Als je de trailer afkijkt ben je al een held. Maar hier de hele film op YouTube. Succes…

#2 Guardians of the Galaxy Holiday Special

Geen idee wat regisseur James Gunn bezielde bij het pitchen van deze korte film, maar blijkbaar vond Disney het een puik plan. Zowel Gunn als Disney hadden gelijk: het is 45 minuten uitstekend (en soms kinderlijk) vermaak. Een absolute aanrader op Disney+.

Drax en Manta willen Starlord de beste Kerst ooit geven. Maar daar is een speciaal cadeau voor nodig. En in dit geval is het acteur Kevin Bacon, dus ontvoeren ze die even. Echt super schattig en gewoon feel good.

#3 De onverwachte Kerst-film: Once upon a Deadpool

Over het pitchen van rare films gesproken: Ryan Reynolds kan er ook wat van. Het moge duidelijk zijn dat de originele Deadpool 2 een R-rating heeft. Niet geschikt voor jonge kinderen dus.

Met de Kerst voor de deur wilde de Canadees kinderen toch laten meegenieten. Het resultaat is een ‘schone’ versie van de film, aangekleed als een kerstverhaaltje in bed. En juist omdat er zo krampachtig volwassen content wordt vermeden, is ook deze film ontzettend grappig.

#4 National Lampoon’s Christmas Vacation

Dit is een film die ongetwijfeld tot een klassieker gerekend mag worden. Los van het feit dat het een sterrencast heeft met Chevy Chase, Beverly D’Angelo, Randy Quaid, Johnny Galecki en Juliette Lewis is dit zo’n spin-off uit de eind jaren tachtig die gewoon legendarisch is.

Het draait wederom om de Griswold-familie met aan het hoofd Clark (Chase) en Ellen (D’Angelo) die, na tweemaal gefaalde normale mensen-vakantiepogingen, tijdens Kerst het nog één keer proberen. Raad eens? Gaat niet lukken.

Heerlijk rampzalig stomme slapstick uit de jaren 80 sowieso. In mijn ogen een aanrader.

#5 The Muppet Christmas Carol

The Muppets hebben meerdere briljante Christmas Specials gehad, maar deze staat wel bovenaan. Het is feitelijk de klassieke Christmas Carol met Scrooge in de hoofdrol, maar dan met Muppets.

Een van de hoofdrollen (Scrooge) wordt gespeeld door Michael Caine en is zo’n beetje een van de beste Britse acteurs ooit. Zijn ‘deadpan’ komedie in een chagrijnige rol is honderd procent perfect.

Natuurlijk duiken ook je favoriete Muppets op zoals Miss Piggy (Frank Oz), Rizzo (Steve Whitmire) en Dave Goelz (Gonzo). Misschien wel een van de beste Muppets-films ooit, zeker van regisseur Brian Henson.

Kerst Muppets specials
Bahumbug! (Afbeelding: Disney)

#6 South Park – Mr. Hankey’s Christmas Classics – De Kerst-poep

Dit is een mooie combinatie van twee meesterwerken. Aan de ene kant zingt de cast van South Park mee met de leukste liedjes voor kerst, maar aan de andere kant leren we Mr. Hankey the Christmas Poo (een van de tofste South Park-personages ooit) kennen.

Deze zingende drol is drie keer in een South Park Kerst-Special opgedoken om met zijn bruine Kerstliefde iedereen te omhelzen. Mesterlijke werkjes van regisseurs Trey Parker en Matt Stone.

Kom, zing een liedje mee.

Check hier meer awesome Kerstfilms.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen