Hoe KFC een enorme Tweede Wereldoorlog-blunder maakt door een bot

Tech Jeroen Kraak 11 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

De Tweede Wereldoorlog is nog steeds een gevoelig onderwerp en vooral in Duitsland. Daar wil je als bedrijf niet de plank mee misslaan. Toch is het fastfoodketen KFC overkomen en wel op een heel pijnlijke manier.

KFC is een van de grootste fastfoodketens in de wereld. In zeer veel landen kun je de kiprestaurants dan ook terug vinden. Een daarvan is Duitsland en daar is het gisteren vreselijk misgegaan vanwege een bot.

KFC begaat blunder met Kristallnacht

9 november was het in Duitsland Kristallnacht, wat gezien wordt als het begin van de Holocaust. Tijdens die nacht begon een gecoördineerde aanval op joden in het land door de NSDAP, de Nazipartij van Adolf Hitler. Niet iets waar je als KFC-zijnde reclame voor wil maken.

Toch ging het mis bij de fastfoodketen. Klanten in Duitsland die de KFC-app hebben, kregen een bijzondere pushmelding. In het Duits is te lezen: “Het is herdenkingsdag voor Kristallnacht. Trakteer jezelf op malse kaas op jouw krokante kip. Nu bij KFCheese!”

Het is natuurlijk een pijnlijke blunder. Een tweede pushmelding kwam dan ook later waarin KFC zijn excuses aanbiedt aan de gebruikers, meldt BBC. Hierin kondigde het aan om te onderzoeken hoe het heeft kunnen gebeuren.

Fouten in het systeem

Het bericht heeft voor veel ophef gezorgd in Duitsland. Joodse organisaties zijn geschokt door de fout van KFC. Ze vinden dat bedrijf zich moet schamen voor de fout die het heeft gemaakt.

Aan het Amerikaanse Newsweek gaf KFC meer uitleg over de fout. Daarin geeft het de schuld aan een “semiautomatisch proces voor het maken van inhoud”. Hierin wordt die inhoud gekoppeld aan een kalender met daarin data van nationale feestdagen en vieringen. Het was een fout van een bot, dus.

Ook toen kwam KFC opnieuw met verontschuldigingen. “We begrijpen en respecteren de ernst en geschiedenis van deze dag. We blijven ons inzetten voor gelijkheid, inclusie en verbondenheid voor iedereen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen

Relevante artikelen