Waarom het een goed idee is om je kippen een schommel te geven

Wetenschap Sam Dille 31 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Hoe leuk het eten van maĆÆsmeel en eindeloos tokken ook is: kippen vervelen zich best vaak. Je denkt misschien dat het een grap is, maar het is echt zo. Als kippen niets te doen hebben kunnen ze ook heel baldadig worden. Ze gaan dan uit verveling bijvoorbeeld andere vogels pikken. Gelukkig kun je de verveling makkelijk verhelpen met hulp van een kippenschommel.

Een schommel voor kippen heeft twee voordelen: het helpt kippen uit hun dipje en het is voor mensen heel leuk om naar te kijken. Bovendien kun je zoā€™n schommel maken van materialen die je waarschijnlijk al in je tuin of huis hebt liggen.

Zo maak je een schommel voor kippen

Het maken van een schommel voor kippen is zeker geen rocket-science. Binnen zeven stappen kunnen jouw kippen de hele middag schommelen.

1. Zoek naar takken

Je kan natuurlijk geen schommel maken zonder materiaal. Verzamel verschillende takken die van bomen zijn gevallen of die bij je in de tuin liggen. Kippen kunnen aan stokken van verschillende groottes hangen, maar we raden je takken aan met een diameter van ongeveer 5 centimeter. Knip vervolgens de takken naar de grootte van de poten van de kippen.

2. Boor gaten in de takken

Waar je deze gaten plaatst hangt ook af van hoe groot je kippen zijn. Toch leert ervaring dat de gaten in de meeste gevallen op anderhalve centimeter van beide uiteinden van elke tak moeten komen.

3. Schuur de takken

Als je hele splinterige takken hebt, dan kunnen de kippen zich makkelijk openhalen. Daarom kan het geen kwaad om ze even te schuren. Maar de takken hoeven ook niet helemaal egaal te zijn.

4. Knip de touwen op lengte

De lengte van je touw hangt af van waar en hoe hoog je de schommel aan gaat hangen. Meestal worden kippenschommels niet hoger dan 1 meter van de grond gehangen. Meet eerst hoe hoog je de schommel wil gaan hangen. Voeg dan een paar centimeter toe, zodat je genoeg ruimte hebt om het touw veilig af te binden.

5. Rijg het touw door de geboorde gaten

Bij deze stap kan een naald goed van pas komen. Vooral als je een touw gebruikt van stug materiaal, zoals jute. Als je het touw door de gaten hebt gehaald, bind je een dubbele knoop aan de onderkant van de gaten. Gebruik een waterpas om ervoor te zorgen dat de takken gelijkmatig hangen. Op die manier schommelen je kippen niet scheef.

6. Hang de kippen-schommel op

Bind de bovenkant van het touw vast op de plek waar je de schommel wil ophangen. Wikkel het vervolgens meerdere keren in en maak meerdere knopen.

7. Laat de kippen schommelen!

Het kan even duren voordat je kippen hun nieuwe schommel uitproberen. Maak je dus geen zorgen als je kleine vrienden je harde werk niet meteen waarderen. Door je vogels voorzichtig op de schommel te zetten en ze te belonen met iets lekkers, kun je ze helpen te wennen. Uiteindelijk zullen ze er vast net zo blij mee zijn als de kip uit deze video:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft šŸš€

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen