Knight of the Old Republic uitgesteld: bij deze 13 games kwam het niet goed

Games Mark Hofman 27 jul 2022
Leestijd: 4 minuten

Aspyr Media loopt tegen problemen aan met de remake van Star Wars: Knights of the Old Republic. Volgens Bloomberg is het zelfs zo erg dat het spel voor onbepaalde tijd is uitgesteld. Mark legt je uit wat er aan de hand is en geeft voorbeelden van games die het in dit soort situatie niet gered hebben.

Star Wars: Knights of the Old Republic ligt op z’n gat. De game waar ik zo ongelofelijk naar uitkijk laat voor onbepaalde tijd op zich wachten. De kans dat het goedkomt is natuurlijk altijd aanwezig, maar het zet je wel altijd aan het denken. Zo waren er meer games die ongelofelijk tof leken, maar uiteindelijk het daglicht nooit gezien hebben.

Star Wars: Knight of the Old Republic uitgesteld

Star Wars: Knights of the Republic is een klassieke RPG die, door middel van een remake, eindelijk in een nieuw jasje gestoken zou worden. De studio die de klus zou gaan klaren is Aspyr Media een bedrijf dat eerder al games als Star Wars: The Force Unleashed en Star Wars: Racers verkaste naar andere consoles. Helaas is dit echter ook de partij die nu tegen problemen aanloopt.

star wars knight of the old republic
Gaan we KOTOR ooit nog terugzien? (Afbeelding: Aspyr)

Volgens Bloomberg heeft Aspyr twee grote namen binnen het Star Wars: Knights of the Old Republic-project ontslagen. Director Jason Minor en Design Director Brad Prince zijn de laan uitgestuurd.

De reden is op dit moment niet bekend, maar bevestiging hebben we wel. Zowel Minor als Prince zijn op LinkedIn te vinden als werkzoekende en zijn niet meer medewerkers van Aspyr Media.

De bazen van het bedrijf hebben volgens bronnen direct een meeting met de teamleden ingeschoten en hebben ze geïnformeerd over de ontwikkelingen. Daarbij zou ook direct vermeld zijn dat Star Wars: Knights of the Old Republic een project is dat voorlopig even in de ijskast gezet wordt. Wanneer deze kast weer opgetrokken wordt, lijkt in dat gesprek niet echt duidelijk te zijn geworden.

Knights of the Old Republic
De originele Knights of the Old Republic (Afbeelding: Droidgamers)

Bij deze games kwam het niet goed

Je zou verwachten dat een game als Star Wars: Knights of the Old Republic uiteindelijk het daglicht wel zal zien. De hype rondom het spel is groot dus moet dit bijna wel een tijdelijke kwestie zijn, toch? Helaas is dat niet helemaal het geval.

Er zijn in het verleden een hoop games geweest waar men ongelofelijk veel zin in had, maar die het daglicht uiteindelijk niet zagen. Geen idee waar ik het over heb? Een paar voorbeelden:

Silent Hills

Kojima Productions kondigde in 2012, tot grote tevredenheid van de fans, de nieuwe game Silent Hills aan. De negende game uit de serie werd voorzien van The Walking Dead-acteur Norman Reedus en regisseur Guillermo del Toro. Dit moest wel een ongelofelijk toffe game worden, maar helaas kwam in 2015 het harde nieuws naar buiten: Silent Hills zou nooit het daglicht zien.

Tot de dag van vandaag hopen gamers nog steeds op een kleine comeback. Het gerucht gaat bijvoorbeeld dat het project alsnog opgepakt wordt als PlayStation 5 exclusive. Zekerheid is er echter niet.

Star Wars 1313

Star Wars: Knights of the Old Republic was een gigantisch succes. Dat geldt overigens ook voor de game Star Wars 1313. Ondanks de hype is die laatste open wereld-game nooit verschenen.

De singleplayer game zat vol met persoon gedreven ervaringen, indrukwekkende motion captures en heel veel toffe verwijzingen naar de geliefde franchise.

In 2013 wist een trailer op E3 voor ongelofelijk veel hype te zorgen, maar dat is helaas wel het enige succes dat de game gekend heeft.

Star Wars 1313 had alles weg van de perfecte game, maar na de overname van LucasArts sloot Disney vrijwel direct de gamedivisie. Ruim 150 medewerkers stonden op straat en twee grote titels werden geschrapt.

Scalebound

Scalebound is een unieke in deze lijst. Waar de voorgaande twee games het moesten hebben van het succes van de franchise, staat deze titel geheel op zichzelf. Toen tijdens E3 van 2014 de game voor het eerst werd aangekondigd, werd er ongelofelijk goed op gereageerd. Toffe draken, third-person gameplay en talloze opties om je personage aan te passen: een ideale RPG is wat Scalebound moest zijn.

Helaas bleef het lang stil rondom de game en was het in 2017 helaas toch duidelijk dat het spel nooit zou verschijnen. Volgens producer JP Kellams was de reden… “Het is iets dat niemand wat aangaat.” Oef…

Deze games verdwenen ook

  • Agent | Rockstar Games
  • Deep Down | Capcom
  • Rainbow Six: Patriots | Ubisoft
  • StarCraft: Ghosts | Blizzard Entertainment
  • Mega Man Universe | Capcom
  • Fez 2 | Polytron
  • TimeSplitters 4 | Free Radical Design
  • Fable Legends | Lionhead Studios
  • inSane | Volition
  • Project Titan | Blizzard Entertainment

Wil je meer weten over de harde wereld van de game-industrie waar games worden gecancell en mensen de zogenoemde crunch time moeten opbrengen? Lees dan het uitstekende boek Blood, Sweat and Pixels van game-journalist Jason Schreier. Dan krab je je wel even achter de oren als je in de game-industrie wilt werken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen