KNVB wil voetbalgeweld en racisme tackelen met speciale app

Apps Jeroen Kraak 28 sep 2023
Leestijd: 3 minuten

Na de wedstrijd Ajax-Feyenoord zijn hooligans en voetbalgeweld weer een heet onderwerp. De KNVB is er helemaal klaar mee en wil voetbalsupporters gemakkelijker in toom houden. Het wil een speciale verplichte app introduceren om ook racisme en discriminatie tegen te gaan.

Zelfs als je geen voetbalfan bent, heb je waarschijnlijk de beelden van Ajax-Feyenoord gezien. Helaas ging het niet over de wedstrijd zelf, maar over het geweld eromheen. Vuurwerk werd op het veld gegooid, en daarna bestormden Ajax-hooligans het stadion.

@wantnl

Het innerlijke kind komt als een gek naar boven tijdens IFA 2023 #ifa2023 #ifa23best #techtok #optimusprime #buzzlightyear #robosen

♬ origineel geluid – WANT

De KNVB wil een speciale app introduceren om racisme en discriminatie op te sporen

Helaas staat dit geval niet op zichzelf. Dit jaar zijn er al meerdere wedstrijden gestaakt in het betaald voetbal vanwege toeschouwers die denken iets op het veld te moeten gooien. Daarnaast zijn er ook buiten het veld regelmatig incidenten. Zo werd na FC Twente-Ajax Ajax-speler Brian Brobby racistisch bejegend. Gelukkig werd de dader opgepakt, maar dat is lang niet altijd het geval. De KNVB wil ook racisme en discriminatie bestrijden.

De KNVB onderzoekt nu hoe het supportersgeweld, racisme en discriminatie kan verminderen. De voetbalbond wil nu een app introduceren waarbij alle supporters geregistreerd zullen worden. In combinatie met slimme camera’s zouden relschoppers kunnen worden opgespoord.

Als je een wedstrijd in de Eredivisie of Keukenkampioen Divisie wilt bijwonen, moet je jezelf van tevoren registreren via die app. Dit moet ervoor zorgen dat de KNVB racisme en discriminatie kan herkennen via de camera’s. Vaak is er in deze zaken onvoldoende bewijs om iemand te kunnen veroordelen. Natuurlijk kan dit systeem ook worden gebruikt voor andere misdaden in het stadion.

Kan dit eigenlijk wel?

Toch roept het plan veel vragen op. Hoe kan de app er precies voor zorgen dat mensen door middel van slimme camera’s worden herkend? Moet een voetbalsupporter een scan van zijn gezicht maken voordat hij een wedstrijd bijwoont? Of neemt de app geluiden op, of maakt deze gebruik van locatiebepaling van een smartphone?

Voetballen doe je nooit alleen. Miljoenen mensen komen samen dankzij voetbal.
Uitsluiting, racisme en discriminatie staan dus haaks op waar het voetbal voor staat.
Iedereen = gelijk.
Ons voetbal = van iedereen.

— KNVB (@KNVB) 28 september 2023

De vraag rijst dan ook of dit echt mogelijk is of dat het een inbreuk maakt op iemands privacy. Volgens de KNVB valt alles binnen de wet, maar waarschijnlijk zal dit nog extern worden getoetst. Bovendien lijkt de KNVB niet de partij te zijn die persoonsgegevens moet opslaan, aangezien persoonsgegevens onlangs zijn buitgemaakt door hackers. De KNVB betaalde zelfs losgeld aan de hackers, wat omstreden is.

Andere mogelijkheid

Bij NEC wordt momenteel getest met toegang via gezichtsherkenning. Op deze manier hebben supporters geen fysieke seizoenkaart meer nodig. Dit wordt gecontroleerd met behulp van een app op een mobiele telefoon die gebruikmaakt van gezichtsherkenning.

De gegevens worden echter opgeslagen op de telefoon en niet in een database, wat voldoet aan wetgeving. Deze methode is vrijwillig, maar zoiets zou dus wel mogelijk zijn. Deze methode kan echter geen discriminatie en racisme herkennen, maar wel mensen met een stadionverbod filteren.

Voetbalgeweld, racisme en discriminatie zijn natuurlijk niet te rechtvaardigen, maar men moet niet vergeten dat slechts een zeer kleine groep verantwoordelijk is voor dit gedrag. Het opleggen van privacygevoelige maatregelen aan iedereen is dan ook een ingrijpende stap.

Hoe je voetbal en Formule 1 in de toekomst op Netflix en Amazon bekijkt

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen