Drink je koffie? Dan leef je langer volgens wetenschappers

Wetenschap Jeroen Kraak 29 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Wat is er nou heerlijker dan wakker worden dan met een lekkere kop koffie van verse koffiebonen? Het is ook nog eens goed voor je gezondheid melden wetenschappers nu.

Koffie is een van de populairste dranken in de wereld. Door de bitterheid is het een drankje dat je moet leren drinken. Heb je het drankje eenmaal ontdekt, dan kun je niet meer zonder. En dat is goed ook volgens wetenschappers die er onderzoek naar deden.

Koffie drinken is gezond volgens onderzoekers

In het European Journal of Preventive Cardiology zijn nu de resultaten van een onderzoek naar het drinken van koffie gepubliceerd. Aan dit onderzoek deden 449.563 mensen mee die vrij waren van hart- of vaatziekten. Deelnemers vulden een vragenlijst in over hoeveel en wat voor koffie ze drinken.

Na de vragenlijst werden de drinkers van koffie vergeleken met niet-koffiedrinkers op verschillende lichamelijk klachten en aandoeningen. Zo kwamen hartritmestoornissen, hart- en vaatziekten en overleden voorbij.

Natuurlijk zijn er ook andere omstandigheden waardoor iemand lichamelijke ongemakken kan krijgen. Daarom zijn dus ook zaken als geslacht, leeftijd, etniciteit en diabetes meegenomen. Na die vragenlijst kwam ook nog een follow-up om de resultaten in kaart te brengen. Tijdens die periode overleden 27.809 mensen.

Koffie onderzoek.
Resultaten van het onderzoek. (Afbeelding: Oxford University Press)

Minder risico op klachten

Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat mensen die koffie in verband kan worden gebracht met een vermindering van sterfte door welke oorzaak ook. De grootste risicovermindering zit tussen de twee tot drie kopjes koffie per dag. Het grootste percentage is te zien bij gemalen koffie (27%). Cafeïnevrije (14%) en instant (11%) volgen later.

Professor Peter Kistler aan het Baker Heart and Diabetes Research Institute in Melbourne werkte mee aan het onderzoek. Hij zegt het volgende over de resultaten: “Cafeïne is het meest bekende bestanddeel van koffie, maar de drank bevat meer dan 100 biologisch actieve componenten. Het is waarschijnlijk dat de niet cafeïne houdende verbindingen verantwoordelijk zijn voor de positieve resultaten.”

Hij benadrukt dan ook dat de bevindingen laten zien dat het drinken van koffie niet moet worden ontmoedigd. Het kan gezien worden als gezond gedrag voor het hart.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen